Lukić: Karadžićeva bezbjednost dovedena u pitanje

  • 28.05.2021. 13:01

Branilac srpskih optuženika pred Haškim sudom advokat Branko Lukić izjavio je Srni da je bezbjednost bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića izvjesno dovedena u pitanje njegovim upućivanjem u zatvor u Englesku, te ocijenio da bi se i njegov branjenik general Ratko Mladić mogao naći u sličnoj situaciji u budućnosti.

Lukić je naglasio da država Srbija mora da nađe način da zaštiti i spasi Srbe koji služe po zatvorima u svijetu, te da taj zahtjev treba da ide prema Savjetu bezbjednosti UN, koji je i osnovao ovaj tribunal.

- Mi moramo da nađemo način da branimo naše ljude, koji su još u nadležnosti Haškog tribunala od samovolje predsjednika tog suda Ađijusa. Očito je da on radi sve u korist naše štete - rekao je Lukić.

On je ocijenio da je upućivanje Karadžića na služenje doživotnog zatvora u Englesku još jedna pakost predsjednika Haškog tribunala /sada Mehanizma/ Karmela Ađijusa.

On je podsjetio da Ađijus ne pušta ljude na privremenu slobodu, traži dodatne uslove.

- Evo, posljednja je ta pakost da je poslao Karadžića u Englesku, znajući kakvi su uslovi tamo. Nema nikakve neizvjesnosti da neće biti napadnut u zatvoru u Engleskoj, znajući strukturu tamošnjih zatvorenika - naveo je Lukić.

On je ocijenio da je priča nekadašnjeg generalnog sekretara UN Butrosa Galija iz 1993. godine da osuđenici ne mogu da služe kaznu na prostoru bivše Јugoslavije prevaziđena i da su se vremena promijenila.

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина