Ministarstvo prosvjete i kulture: Nijednom narodu u Srpskoj nije umanjeno pravo na jezik

  • 25.03.2021. 15:36

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske saopštilo je da nijednom narodu ne umanjuje pravo na jezik za razliku od kantona u Federaciji BiH (FBiH) čije obrazovne vlasti do danas nisu omogućile učenicima srpske nacionalnosti izučavanje jezika i nacionalne grupe premeta po nastavnom planu i programu Srpske.

Resorno ministarstvo Srpske smatra tendencioznim i zlonamjernim izjave ministra nauke, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanskog kantona Gordane Nakić u kojoj se ona pita kada će učenici hrvatske i bošnjačke nacionalnosti u Republici Srpskoj imati pravo na svoj maternji jezik i nacionalnu skupinu predmeta.

"Učenicima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Srpskoj omogućeno je izučavanje jezika u okviru nacionalne grupe predmeta, kao i izučavanje Nastavnog programa koji se koristi u Tuzlanskom, Unsko-sanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, dok je učenicima srpske nacionalnosti u FBiH uskraćeno pravo izučavanja nastavnog plana i programa Srpske", navode iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

U saopštenju se ukazuje da se u Republici Srpskoj u više od 20 osnovnih škola izučava nacionalna grupa predmeta po nekom od nastavnih planova i programa iz FBiH i koriste udžbenici prema tom nastavnom planu i programu, iako učenici srpske nacionlanosti nemaju takvu mogućnost u FBiH.

"Vlada Republike Srpske finansira udžbenike za učenike prvog i drugog razreda, pa tako i udžbenike za prvi i drugi razred koji se koriste prilikom izučavanja nastavnih planova iz FBiH", naglašava se u saopštenju.

U osnovnim školama, ističe se, organizuje se izučavanje islamske i katoličke vjeronauke za svu djecu čiji roditelji se izjasne da njihova djeca pohađaju časove vjeronauke, a Ministarstvo prosvjete i kulture obezbjeđuje i sredstva za prevoz svih učenika koji putuju na udaljenosti dužoj od četiri kilometra, pa time i povratnika koji pohađaju osnovnu školu, a stanuju na udaljenosti većoj od četiri kilometra.
 

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм