Nikola Arbutina

Načelnik opštine Dvor nije dobio poziv za konferenciju u Sarajevu

  • 23.03.2019. 21:28

Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina izrazio je žaljenje što nije dobio poziv za učešće na konferenciji "Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore", koja će u ponedjeljak, 25. marta biti održana u Sarajevu.

Arbutina je u dopisu jednom od organizatora konferencije Saši Magazinoviću naveo da bi spoznaje do kojih je došla opština Dvor bile od koristi za druge krajeve koji će se u budućnosti susretati sa sličnim problemima.

On je naveo da je prijedlog hrvatskih vlasti da opština Dvor postane deponija nuklearnog otpada stavio brojna pitanja pred stanovnike ove opštine - da li će doći do zagađenja i u kojoj mjeri, kako će to uticati na zdravlje i da li se lokalna zajednica može sama nositi sa mogućim ekološkim, zdravstvenim, socijalnim i ekonomskim posljedicama takvog rješenja.

"Nedostatak jasnih i potpunih odgovora izazvao je kod mnogih od nas bojazan i sumnju, a ponekad i političke podjele. Kao mala sredina, opterećena dodatno i teškim ratnim naslijeđem, nastojali smo odgovoriti punom transparentnošću lokalne samouprave, pozivom svima koji su uključeni, državi i specijalizovanim agencijama za dostavljanje informacija, za izradu jasnih planova i procjena", naveo je Arbutina u dopisu.

On ističe da je, bez obzira na konačni rezultat, višegodišnji proces traženja informacija i procjenjivanja rješenja trajno uticao na društveni život opštine Dvor.

Arbutina je rekao Srni da još nije dobio odgovore od Ministarstva zaštite okoline i MUP-a nakon što su hrvatski mediji objavili dokumenta o sastancima u vezi sa preuzimanjem kasarne Čerkezovac u kojoj bi trebalo da bude skladišten radioaktivni otpad.

On je rekao da će na sjednici Opštinskog vijeća u petak, 29. marta biti i informacija u vezi sa Nacionalnim programom sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, istrošenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva koji je Vlada Hrvatske donijela 12. novembra prošle godine.

U Sarajevu će u ponedjeljak, 25. marta biti održana konferenciji "Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore" u organizaciji grupe poslanika Narodne skupštine Republike Srpske, Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH i lokalnih skupština "Zeleni klub".

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм