Predstavnici nacionalnih manjina u NSRS

Zaposlenje najveći problemi

  • 01.09.2018. 19:19

Predstavnici nacionalnih manjina danas su stigli u Parlament na poziv potpredsjednika. Htio je da čuje probleme koji ih muče, a sudeći prema onome što su mu rekli, itekako ih ima. Iz Udruženja Roma poručili su Nenadu Stevandiću da im je najveća boljka nezaposlenost.

"Ja kao predsjenik sam tražio da ih ljudi zaposle. Niko ih neće da primi. Što se tiče djece.. 100 hiljada Roma nije upisano u knjigu matičnih. I ja bih zamolio društvo da više vode o njima pažnju", istakao je Mesud Mujkić, predsjednik Udruženja Roma "Veseli Brijeg". 

Na konferenciji o problemima nacionalnih manjina svi njihovi problemi su zapisani, a zaključci sa skupa će, poručeno je, biti dostupni javnosti, kaže potpredsjednik Narodne skupštine. 

"Romska djeca imaju naviše problema zato što nisu upisana u matične knjige. Ona faktički ne postoje, a otišla su recimo nakon godinu dvije u inostranstvo pa su se vratili a nemaju upis u matične knjige. Potrudićemo se da to uvedemo u neku vrstu procedura. Postoje opštine i gradovi koji izdvajaju sredstva za nacionalne manjine, a postoje i oni koji ne izdvajaju. Što je jedan vid.. ne znam kako bih nazvao sem diskriminacije", istakao je Nenad Stevandić, potpredsjednik NS RS.

Predsjednik Savjeta nacionalnih manjina NSRS, Vesna Temelkoska Vuković, kaže da je od nastanka Savjeta nacionalnih manjina RS mnogo toga riješeno. 

"Imali smo sastanke sa svim poslančkim klubovima pri Narodnoj skupštini RS. I moram pohvaliti isto, da li se radilo o opoziciji ili o poziciji, svi su jednoglasno dali podršku na to da kada se raspakuje Ustav i zbog nekih drugih pitanja da će svakako riječ nacionalne manjine ući u Ustav", istakla je Vesna Temelkoska Vuković.

Prema posljednjim podacima iz izvještaja Vijeća nacionalnih manjina BiH, u BiH živi 17 nacionalnih manjina. Najviše problema ipak imaju Romi koje prema riječima Ombusmana za ljudska prava BiH, najviše koči zakon o Prebivalištu i boravištu BiH zbog kojeg mnogi ne mogu da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu.

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.