Narodni poslanici iduće sedmice o izmjenama poslovnika

  • 08.06.2020. 18:50

Jedan umjesto tri minuta za obrazlaganje povrede poslovnika, skraćivanje obraćanja u ime kluba sa 20 na 15 minuta, i redovna pauza u trajanju od sat i po umjesto dosadašnjih dva sata, neke su od izmjena o kojima će raspravljati narodni tribuni. Sve će to doprinijeti smanjenju zloupotreba poslovničkih mehanizama, tvrdi šef kluba SNSD.

"Poslovnik će sigurno doprinijeti da radimo operativnije, da radimo kvalitetnije i da razgovaramo o temama koje su na dnevnom redu. Svako onaj ko želi da pravi cirkus, on ga može napraviti u bilo kojem trenutku, ali mislim da je sad poslovnički jasno kako treba da se odnosi prema tim ljudima i ja vjerujem da će rukovodstvo NS imati sada pravu onu osnovu da reaguje kako treba", kaže Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS.

Potpuno su neutemeljene tvrdnje pojedinih opozicionara da će izmjene Poslovnika umanijti njihovu slobodu govora, kaže Žunić. Na potrebu izmjena poslovnika, kojim bi se pojedinima onemogućilo da najviše zakonodavno tijelo u Srpskoj izvrgavaju ruglu, odavno je ukazao i lider SNSD, i srpski član BH Predsjedništva. Milorad Dodik kaže da zbog ponašanja nekolicine, skupština sada gubi dignitet.

"Ona šarada se neće više dozvoljavati, zato što narod Republike Srpske ima veliko povjerenje u Narodnu skupštinu. Skupština je bila mjesto koncipiranja najtežih odluka u najteže vrijeme, još za vrijeme rada, imala je dostojanstvo, imala je i tada vlast i opoziciju, ali nije izugledala na ovaj nalin, kada tri-četiri lica pokušavaju da je vode samo svojim potrebama, da bezočno iznose neistine, da to uporno rade", kaže Dodik.

Iako je Narodna skupština poslednje mjesto na kojem bi trebalo da se čuju uvrede i prepucavanja, upravo su tu instituciju, uglavnom opozicionari, koristili za ličnu promociju na neprikladan način. Takvih scena i performansa je u poslednjih nekoliko mjeseci bilo bezbroj.

Kao i u sadašnjem poslovniku, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske u slučaju dobacivanja, psovki, obraćanja bez uvažavanja moći će izreći opomenu, oduzeti riječ ili oduzeti riječ do kraja pretresa po tački dnevnog reda, a moći će i udaljiti poslanika sa sjednice ili dijela sjednice. Kazne koje se odnose na umanjenje plate ostaće iste i kreću se od 15 do 30 odsto od poslaničke naknade.

Тагови: