Višković razgovarao sa više udruženja

Nastavljene konsultacije kod mandatara za sastav nove Vlade

  • 26.11.2018. 19:15

Rast penzija pratiće rast plata, i to nam je obećao mandatar, poručuju predstavnici Udruženja penzionera. Od Radovana Viškovića nisu tražili veće penzije. Za sada su zadovoljni dogovorom koji su postigli sa prethodnom vladom i vjeruju da će i nova nastaviti istom trasom.

Smeta im, kažu, veliki broj udruženja koja predstavljaju penzionere, a kojima je, kako tvrdi predsjednik, Rade Rakulj, stalo samo do novca.

"Mi smo dostigli nivo od 43,5 odstio prosječne penzije u prosječnoj plati, i taj nivo ćemo pratiti, i mandatar je spreman da u tom procentu kao najnižem nivou zajedno djelujemo. Mogući su i drugi procenti, ali ne niži od toga", istakao je Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS. 

Poslije penzionera, kod mandatara su se smjenjivale organizacije protekle iz odbrambeno – otadžbinskog rata. Imali su manje-više slične prijedloge i zahtjeve. Podržaće, kažu, sve odluke nove Vlade koje budu štitile interese Republike Srpske. U Boračkoj organizaciji traže izmjene zakona.

"Ja se nadam da će ova saradnja biti iskrena i da ćemo u toku ove, odnosno naredne godine, po plani rada NS RS, da će se naći Zakon o udruženjima i fondacijama koji treba da reguliše stanje u nevladinom sektoru. Po pitanju statusa organizacija, i nećemo više dozvoljavati da boračka populacija bude na repu događaja", istakao je Milomir Savčić, predsjednik BORS. 

"Nadamo se njegovom razumijevanju i podršci u daljem našem radu i rekli smo mu da tražimo poslije kad se kabinet formira jedan sastanak nasamo kako bismo ga obavijestili o našim daljim aktivnostima", naglasila je Božica Rajilić, predsjednik Udruženja žrtava rata RS. 

Konkretne zahtjeve imali su u Republičkoj organizaciji porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, kao i u Udruženju ratnih vojnih invalida. Nedeljko Mitrović mandataru je pročitao desetak stavki, koje se uglavnom odnose na poboljšanje ekonomskog i socijalnog statusa porodica poginulih. Ratni vojni invalidi tražili su povećanje ličnih invalidnina za 10 odsto.

"Napomenuli smo da je veliki broj RVI nezaposleno, s obzirom na godine života ne mogu naći zaposlenje, a da im je ta invalidnina u nekim situacijama veoma mala i simbolična, a najviše se potroši na lijekove", istakao je Dragan Vrhovac, predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida RS. 

"Traženje nestalih, procesuiranje ratnih zločina, zapošljavanje djece, stambeno zbrinjavanje,
usklađivanje penzija i invalidnina sa troškovima života i rastom budžeta", istakao je Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS.

Radovan Višković sastao se i sa predstavnicima Saveza logoraša, Udruženja civilnih žrtava rata, "UDAS-om" i Veteranima RS. Mandatar je poručio da će nova vlada imati sluha za sve boračke kategorije, i da će zajedno raditi kako bi se riješili njihovi problemi.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)