Zakon pred poslanicima

Ne postoji važeći propis koji uređuje radio -amaterizam

  • 12.02.2019. 10:38

Razlog donošenja zakona o radio-amaterizmu u Republici Srpskoj, koji se danas u Narodnoj skupštini razmatra u formi nacrta, sadržan je u činjenici da ne postoji važeći propis koji na jedinstven način uređuje ovu oblast u Srpskoj.

Obrazlažući pred narodnim poslanicima ovaj nacrt zakona, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je u ovom aktu sadržana stvarna potreba da se sistemski uredi opšti interes, kao i obaveze i ovlašćenja Saveza radio-amatera Srpske i radio-amaterskih klubova, postupanje radio-amatera i radio-amaterskih klubova u vanrednim situacijama, kao i druga pitanja od značaja za ovu oblast. 

"Imajući u vidu važnost radio-amatera u sistemu zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama, te činjenicu da oni čine važnu komponentu u radio-mreži za vanredne okolnosti, uređenost ove oblasti je od značaja za Srpsku", istakao je Trninić. 

U obrazloženju Nacrta zakona navedeno je da je Savez radio-amatera Republike Srpske udruženje koje objedinjava aktivnosti svih amaterskih radio-klubova i samostalnih članova, radio-operatora koji djeluju na teritoriji Srpske. 

Savezu su, navodi se u obrazloženju, povjerena javna ovlaštenja koja vrši samostalno ili putem radio-amaterskih klubova u svom sastavu s ciljem ispunjavanja obaveza i dužnosti u vanrednim situacijama, a radi očuvanja života i zdravlja ljudi, opštih javnih dobara, kao i dobara od opšteg interesa. 

Ovim zakonom sistemski se uređuje odnos između Saveza, radio-amaterskih klubova i radio-amatera. 

Mreža radio-stanica za potrebe u vanrednim situacijama ima zadatak da povezuje regije i gradove Republike Srpske u slučaju pada ili opterećenja osnovnih komunikacija, te je na ovaj način Srpska pokrivena radio-vezama kojima je moguće prenijeti govor, tekst, manju sliku ili faks. 

Sistem radio-veze je pouzdan i jeftin subjekt koji se može u svakom trenutku staviti u službu humanitarnih potreba stanovništva i institucija i koji je potpuno nezavisan od distributera fiksne i mobilne telefonije, interneta, električne energije i drugih.

 

 

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм