Nema otpuštanja prosvjetnih radnika

  • 10.06.2020. 18:47

Otpuštanja radnika u prosvjeti neće biti, poručeno je poslije  sjednice Republičkog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture kojoj je prisustvovala i Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture. Oko 10.000 radnika u prosvjeti ima punu normu, dok njih oko pet i po hiljada ima djelimičnu normu. Ali to ne znači da su tehnološki  višak, kaže ministar Trivić. 

"Nema otpuštanja radnika u prosvjeti naši radnici su dio velikog sistema. Mi u ovom momentu imamo zapsoleno 17.457 radnika za koje Vlada Republike Srpske iz budžeta u ovoj godini izdvaja za plate 295 miliona maraka. Radimo na razvoju prooceosa obrazovanja i nikako nismo, ni u jednom momentu  pomišljali da će doći do otkaza u prosvjeti, jer upravo mi nemao viška u tom smislu", kaže Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture.

"Što se tiče mogućeg tehnološkog viška, danas smo raspravljali i vidjeli da sigurno neće biti otpuštanja  u sistemu prosvjete i kulture u RS. 
Potrebno je određenim ljudima naći posao i oni će svoj posao uraditi korektno i kvalitetno tako da nema bojazni za naredni period", kaže Dragan Gnjatić, predsjednik sindikata prosvjete i kulture.

Republika Srpkska je prva u regionu uvela nastavu na daljinu, a prosvjetni radnici su pokazali veliku agilnost i odgovornost u radu, što je doprinijelo uspješnom završetku školske godine, kažu u Sindikatu prosvjete. Iako se školska godina privodi kraju, sindikalci kreću u pregovore za, kako kažu, bolji materijalni položaj radnika u prosvjeti i kulturi.

"Te stvari ćemo dogovarati u narednih 15-tak dana. Sve te konkretne situacije vezano i za ljude koji imaju srednju stručnu spremu, a rade u nastavi; za sekretare i računovođe koji imaju srednju stručnu spremu, a rade na pozicijama visoke stručne spreme, za ljude koji imaju umanjenu normu  i umanjenu platu putem onog pravilnika. Zaista ima nekoliko nedoumica koje treba razrješiti dogovorima i razgovorom", kaže Gnjatić. 

Neku vrstu nagrade, smatra Gnjatić, zaslužuju i  radnici koji su u proteklom periodu radili sa pozitivnima na korona virus. U studentskim centrima, đačkim domovima i školskim prostorima koji su bili pretvoreni u karantine, radnici su bili izloženi dodatnom riziku, kaže Gnjatić.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм