Tanja Čičić-Odžaković 

Nemamo prostora za “političku akrobatiku”

  • 02.04.2019. 11:38

Na našoj političkoj sceni odavno nema prostora za „političku akrobatiku“, niti se zbog saradnje sa drugim političkim partijama smije odstupati od vlastitih principa djelovanja, rekla je Tanja Čičić-Odžaković, banjalučka odbornica i potpredsjednica Poligrafa, udruženja građana koje će uskoro prerasti u političku partiju, a na čijem je čelnom mjestu Zoran Talić, aktuelni predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

"Poligraf će sredinom ove godine definitivno prerasti u političku partiju. Postoji mnogo interesovanja za osnivanje opštinskih i gradskih odbora Poligrafa širom Republike Srpske. Grad Trebinje je najbolji pokazatelj da se naše aktivnosti prepoznaju van okvira Banjaluke," ističe Čičić-Odžaković.

Podsjećamo, Poligraf trenutno ima dva odbornika u banjalučkoj skupštini, Talića i Čičić-Odžakovićevu, dok im se nedavno pridružio i trebinjski odbornik Zoran Anđušić, prelaskom iz PDP-a.

"Interesovanje za pristupanje Poligrafu postoji i od strane drugih odbornika na teritoriji Republike Srpske, ali naše opredjeljenje nije širenje po svaku cijenu. Ovaj stav smo pokazali na prethodnim opštim izborima, kada su sve ankete pokazivale da bismo izlaskom na izbore, u ovoj izbornoj jedinici osvojili poslanički mandat. Odluka organizacije je bila da nam fokus budu prvi naredni lokalni izbori i da samim tim organizaciju gradimo od lokalnog prema republičkom nivou, a ne obrnuto," kaže potpredsjednica Poligrafa.

Ona objašnjava i zašto se sa grupom istomišljenika odlučila osnivati novu stranku umjesto da pristupe nekoj od postojećih, imajući u vidu da je broj partija u Republici Srpskoj u odnosu na broj stanovnika prilično veliki.

"Naša težnja je bila da Banjaluci, u kojoj je sve i počelo, ponudimo potpuno novi način društvenog organizovanja i djelovanja. Kroz ove dvije godine rada, građani su prepoznali naše aktivnosti, koje su se svodile prvenstveno na direktnu komunikaciju sa njima i problemima sa kojima se oni suočavaju. Zajedno sa građanima nastojimo da iznađemo i predložimo adekvatna rješenja. Kroz ovaj vid neposredne demokratije, realizovano je preko 70 inicijativa na teritoriji Banjaluke za ove pomenute dvije godine našeg rada. Sve ovo je kao rezultat dalo ogroman broj aktivista na teritoriji Banjaluke. Upravo taj koncept su prepoznale i druge lokalne zajednice, te je to i glavni razlog zašto smo se odlučili da formiramo političku partiju," kaže Čičić-Odžakovićeva.

S obzirom da smo organizacija koja na prvo mjesto stavlja neposrednu demokratiju, dodaje ona, spremni smo da razgovaramo sa svim partijama koje budu prepoznale naš koncept rada. 

"To ne znači da ćemo odstupati od naših principa djelovanja radi saradnje, jer odavno na našoj političkoj sceni nema prostora za „političku akrobatiku“. Lično smatram da svaka politička organizacija u Republici Srpskoj, kao i svako udruženje građana ima vrlo kvalitetne ljude u svojim redovima i da svaki od tih ljudi može da doprinese razvoju našeg društva," naglašava banjalučka odbornica.

Kada je u pitanju grad Banjaluka, naša sagovornica smatra da je Poligraf jedna od tri najaktivnije i najorganizovanije organizacije na terenu u ovom momentu. 

"Buduća politička partija će biti jasno ideološki pozicionirana i organizovana na jedan potpuno drugačiji način u odnosu na druge partije, a koji još nije viđen na političkoj sceni Republike Srpske. Neposrednu demokratiju, koju sam već pomenula, izdvojila bih kao jednu od glavnih karakteristika i našeg budućeg političkog djelovanja," kaže ona.

Ističe da je rano ocjenjivati djelovanje kompletnog saziva u republičkom parlamentu te da je prošao kratak period kako bi se kvalitetno mogao ocijeniti rad i djelovanje, kako skupštinske većine tako i opozicije. 

"U kreiranju političkog ambijenta jednog društva učestvuju i pozicija i opozicija. To je slučaj i u Banjaluci. Činjenica je da se Banjaluka nije nikada više razvijala nego što je to slučaj u ovom mandatnom periodu. Gradonačelnik Igor Radojičić je čovjek sa jasnom vizijom i ogromnim političkim iskustvom koji svojim znanjem i kapacitetom definitivno doprinosi razvoju našeg grada. U tom ga procesu svakako treba podržati, kako danas tako i u budućnosti," zaključila je Čičić-Odžakovićeva.

(SrpskaCafe)

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина