Narodna skupština RS

Neslaganje SNSD-a i socijalista zbog Prijedloga zakona o rudarstvu

  • 19.06.2018. 19:15

Prijedlog zakona o rudarstvu, koji je došao iz ministarstva Petra Đokića, nije po mjeri opoziciji, ali ni koalicionim partnerima Socijalista. SNSD-ovcima se nije dopalo predviđeno ovlašćenje ministra industrije da sam imenuje komisiju za reviziju rudarskih projekata.

Šef kluba SNSD-a, Radovan Višković, poručuje da bi to značilo uplitanje politike u privredu i da bi trebalo jednostavno napraviti spisak sa svim licenciranim revizorima.

"Danas je jedna vlast, jedna komisija, sutra druga vlast, druga komisija. Pa ako prevedemo to na neke političke, onda, ja ću danas dobiti lagano neku reviziju, Krsmanović neće, a sutra će on, ja neću, itd. I imali smo intervencije da ne imenuje ministar komisiju nego ljudi koji imaju licence, biće spisak licenciranih pojedinaca i kuća koje vrše reviziju, koncesionar će birati sam sebi te ljude koji će na kraju izvršiti reviziju", kaže Višković. 

Sa Viškovićevom konstatacijom saglasna je i opozicija. SDS-ov Dušan Berić rekao je da je poslanički klub SDS-SRS već podnio amandman na isti član, i zatražio da poslove revizije obavljaju stručna lica sa kojim ministar neće imati ništa. 

"Naš amandman se odnosi na to da se svih ovih šest članova treba brisati i da se doda samo jedan stav, umjesto ovih šest, koji glasi: 'Poslove revizije vrše licencirana pravna lica'", kaže Dušan Berić, poslanik iz SDS-a.

Petar Đokić poručuje da je Zakon odavno trebalo da bude u primjeni, i da je njegovo donošenje stvar hitnosti. Vjeruje da je pred poslanicima dobar prijedlog, kojim će se detaljnije urediti oblast eksploatacije prirodnih resursa. Poručuje da su sve primjedbe koje su se danas čule u Skupštini, već razmatrane i u Vladi.

"Mislim da su neki amandmani na tragu tog rješenja da se usaglasimo i mi kao predlagači, i ja lično. Znate da nikada nisam bio krut, i da sam uvijek bio fleksibilan kada ima neko rješenje kojim može da se unaprijedi pitanje na bolji način nego što je prijedlog. I zato mislim da postoje takvi amandmani koje će Vlada pažljivo razmotriti, i da će neke od njih moći i da prihvati", kaže Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS. 

Nacrt zakona o rudarstvu razmatran je i prošle godine, ali nije dobio podršku većine poslanika. Od tada, organizovano je pet javnih rasprava, i, kako tvrdi Đokić, uvaženo mišljenje stručnjaka. Ono s čim se koalcija slaže je to što zakon predviđa pooštravanje uslova za dobijanje licenci, kao i obavezu da se, nakon eksploatacije, obavi rekultivacija eksploatisanih površina.