Ustavni sd Republike Srpske

Neustavan član Pravilnika o isplati pogrebnih troškova za umrlog korisnika penzije

  • 27.11.2019. 13:06

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da sa Ustavom Srpske i Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju nije u saglasnosti član Pravilnika Upravnog odbora Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Srpske o isplati pogrebnih troškova za umrlog korisnika penzije.

Iz Ustavnog suda je saopšteno da je odredbom propisano da se, u slučaju kada umrli korisnik penzije ima dug prema Fondu, isplata pogrebnih troškova umanjuje za taj iznos licu koje je snosilo pogrebne troškove, a na osnovu potpisane izjave o prebijanju.

"S obzirom na to da su pitanja nasljeđa, a u okviru toga i pitanja odgovornosti nasljednika za dugove umrlog regulisana Zakonom o nasljeđivanju, Ustavni sud je ocijenio da je donosilac akta osporenim propisivanjem izašao iz okvira zakonskih ovlašćenja", pojašnjava se u saopštenju.

Ustavni sud je utvrdio i da sa Ustavom Srpske, Zakonom o obligacionim odnosima, Zakonom o komunalnim djelatnostima i Zakonom o zaštiti potrošača nije u saglasnosti odredba člana 13 stav 4 odluke Skupštine grada Banjaluka o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korišćenje toplotne energije, te da sa Ustavom nije u saglasnosti ni odredba člana 68 iste odluke.

"Kasiranim odredbama propisano je da ukoliko korisnik usluge grijanja odbije da zaključi ugovor, a toplotna energija se isporučuje, ima obavezu da u skladu sa propisima plaća troškove toplotne energije, te da će zatvorom od šest mjeseci do tri godine i novčano biti kažnjeno lice koje neovlašćeno koristi toplotnu energiju ili onemogući davaoca usluge da očita utrošak", navodi se u saopštenju Ustavnog suda.

Ustavni sud je ocijenio da je prvonavedenom odredbom narušen princip autonomije volje ugovornih strana, jer se korisniku usluge, uprkos odbijanju zaključenja ugovora, a time i primanja usluge isporuke toplotne energije, ona isporučuje i naplaćuje.

Ustavni sud je ocijenio i da je propisivanje krivičnih djela i sankcija u isključivoj nadležnosti zakonodavca, te da je, u skladu sa tim, donosilac osporene odluke svojim podzakonskim aktom uređivao materiju koja nije u njegovoj nadležnosti, čime je povrijeđeno ustavno načelo podjele vlasti.

Ustavni sud nije prihvatio inicijative za ocjenu ustavnosti i zakonitosti pojedinih podzakonskih opštih akata, a donio je rješenje o spajanju inicijativa za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti u dva predmeta.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм