Novi pokušaj razvlašćivanja Srpske

  • 02.03.2021. 08:35

Nova apelacija bošnjačkih delegata u Vijeću naroda Ustavnom sudu BiH, u kojoj traže ispitivanje ustavnosti Zakona o šumama, koji je Srpska donijela 2020. godine, pokušaj je razvašćivanja Srpske na svim nivoima, smatra profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomir Popović.

Prema njegovim riječima, prethodna iskustva govore da se može očekivati da Ustavni sud ovu apelaciju prihvati.

"Takve odluke ne treba da se dešavaju, jer prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, šume i ostalo zemljište pripada 49 odsto Republici Srpskoj i o tome nema razgovora", rekao je Popović za Glas Srpske.

On je dodao da je Dejtonski sporazum - međunarodni sporazum, te da je u hijerarhiji viši u odnosu na bilo koju odluku Ustavnog suda.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković istakao je da ovakav potez delegata nije neočekivan jer bošnjački političari ne odustaju od prakse da u saradnji sa stranim faktorom utiču i mijenjaju ustavno uređenje BiH.

"Ranije su to radili preko nametnutih odluka visokog predstavnika, a danas preko Ustavnog suda. I jedno i drugo nisu akti demokratije, jer znamo da se zakoni donose u parlamentu", rekao je Petković.

Prema njegovim riječima, BiH je zemlja u kojoj se stvari moraju riješiti dogovorom i konsenzusom, a ovakvi potezi Bošnjaka ugrožavaju pomirenje.