Srebrenica

Odavanje počasti na mjestima gdje su bili logori za Srbe

  • 13.07.2018. 09:32

Udruženje građana "Istočna alternativa" Republike Srpske najavilo je da će danas posjetiti bivše mjesta gdje su bili logori za Srbe u srebreničkoj opštini i odati počast mučenim i svirepo ubijenim logorašima u minulom ratu.

Iz Udruženja su pozvali građane srednjeg Podrinja da sa članovima "Istočne alternative" posjete ova mučilišta, prisluže svijeće i polože cvijeće kod tih objekata u znak sjećanja na ubijene. 

Svijeće za pokoj duša ubijenih biće prislužene i cvijeće položeno ispred zgrade Osnovnog suda i stare policijske stanice u Srebrenici, te kod objekta "pilićarnik" u Gornjim Potočarima u kojima su mučeni i ubijani zatvoreni Srbi, od kojih su većina bili civili. 

U 11.00 časova vijenci će biti položeni ispred stare zgrade policijske stanice, zatim pred zgradom Osnovnog suda u Srebrenici, gdje su mučeni i ubijeni mnogi logoraši, ali i Srbi koji su na početku rata ostali u ovom mjestu. 

Nakon posjete stratišta i polaganja cvijeća u Srebrenici, planirana je posjeta Gornjim Potočarima i objektu "pilićarnik" u koji su bili zatvoreni svi stanovnici srpskog sela Čumavići u koje su početkom maja 1992. godine upale muslimanske snage i u kućama zarobile svo civilno stanovništvo, a potom ih zatvorili u pilićarnik gdje su ih mučili i držali u neljudskim uslovima. 

Iz Udruženja kažu da skoro niko nije preživio te torture, a rijetki koji su bili razmijenjeni umirali su od posljedica torture koju su pretrpjeli. 

Počast srpskim žrtvama odaje se 13. jula zato što su zarobljeni Srbi na Zalazju, na Petrovdan 1992. godine, odvedeni i 13. jula zatvoreni u zgradu Osnovnog suda i od tada im se gubi svaki trag. 

Od dvadeset dvoje zaarobljenih Srba još nije pronađeno njih 10 koji se vode kao nestali već 26 godina. NJih sedmoro odvedeni su živi u Srebrenicu i zatvoreni u sudsku zgradu gdje su mučeni i nije poznato kako su ubijeni i gdje su ukopani njihovi posmrtni ostaci.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.