Najava ministra Savanovića

Organonizovano obilježavanje stradanja Srba u Podrinju biće u Bratuncu

  • 06.07.2018. 11:22

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović potvrdio je na današnjoj konferenciji za medije da će sutra u Bratuncu biti organizovano obilježavanje stradanja Srba u Podrinju.

Program će biti održan u Bratuncu, gdje će u 11 časova na Gradskom groblju biti služen parastos ubijenim i poginulim i polaganje vijenaca. U sali Centra za kulturu, u 12 časova biće prikazan dokumentarni film "Suza anđela".

Pomen je posvećen svim srpskim žrtvama iz ovog kraja, tačnije za 3.267 Srba iz Podrinja ubijenih u proteklom ratu. Pomen se organizuje povodom 26 godina od stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljena 22 vojnika i civila od kojih niko nije preživio iako je sedmoro živih zarobljeno. 

Od 22 nestala srpska civila i vojnika 10 još nije pronađeno, a posmrtni ostaci ostalih slučajno su otkriveni i ekshumirani 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka i nakon godinu su identifikovani i dostojno sahranjeni na Petrovdan 2012. godine. 

Tragičnog Petrovdana 1992. godine muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačakajući i paleći srpsku imovinu.