Počela proizvodnja zaštitnih maski u Republici Srpskoj

  • 19.03.2020. 19:01

Počela je proizvodnja zaštitnih maski u Republici Srpskoj. Pojedina preduzeća tekstilne industrije već su se preorijentisala i počela da proizvode maske za potrebe svojih zaposlenih, ali i drugih privrednih društava. 

Maske se uglavnom, izrađuju od pamuka i one služe za višekratnu upotrebu. Iz Privredne komore Republike Srpske poručuju da je do sada 12 firmi izrazilo spremnost za proizvodnju zaštitnih maski. 

Proizvodnja maski počela je zbog njihovog nedostatka na domaćem tržištu, a sve zbog širenja virusa korona. Firme su spremne za proizvodnju za šta im je neophodno obezbijediti repromaterijal, poručuju iz Privredne komore Republike Srpske. 

"Ovdje se radi o maskama za prvu pomoć. Ono što je važno jeste da su pojedina privredna društva počeli da proizvode prvenstveno da bi zaštitili svoje radnike posebno u ovom sektoru u tekstilu. Kada je linijska proizvodnja u pitanju nije moguće organizovati proizvodnju da su radnici razdvojeni na metar i više između ostalog i zbog toga je bilo neophodno da se ti radnici zaštite, a ovo je bio jedan od načina zaštite radnika", kaže Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Pored firmi koje su svoju proizvodnju preorjentisali na proizvodnju maski, jedan banjalučki ugostitelj je svoj hotel stavio na raspolaganje kriznom štabu Banjaluka, Republičkom štabu i kliničkom centru Republike Srpske. Prostorije hotela ponudio je s ciljem lakšeg prevazilaženja problema u vezi sa virusom korona. 

"Obzirom da se radi o objektu koji je samostalan, pozicija jue takva da nije naslonjen na neki drugi objekat što znači da može da bude izolovan da bi eventualno mogao da bude objekat u kojem bi se mogli smjestiti osobe kojima je određena izolacija neko vrijeme itd., zbog sprečavanja širenja ovog virusa koji nam je stigao nažalost", kaže Sladomir Đurić, suvlasnik hotela "Grand".

Hotel raspolaže sa 22 sobe, 56 kreveta, kuhinjom i restoranom. Dopis da objekat stave na raspolaganje poslali su Privrednoj komori Srpske i apeluju na druge ugostitelje da urade isto.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.