Policija reguliše saobraćaj

Počelo rušenje naplatnih kućica u Glamočanima

  • 20.07.2018. 19:12

Naplatne kućice na magistralnom putu u Glamočanima kod Laktaša i definitivno odlaze u prošlost. Ministar saobraćaja Neđo Trninić i direktor Puteva Republike Srpske Nenad Nešić danas su ozvaničili početak radova na uklanjanju kućica.

Sve bi trebalo da bude gotovo za mjesec i po dana. Uklanjanje će koštati oko milion i po maraka, a biće finansirano iz budžeta javnog preduzeća. Nenad Nešić ponavlja da ga je problem kućica zatekao te da, zbog Zakona, nisu mogli ranije da riješe taj problem.

"Nakon izvjesnog vremena zbog kompleksnosti procedure Zakona o javnim nabavkama mi smo danas došli ovdje da započnemo radove na uklanjanju naplatnih kućica. Nažalost mnogobrojne žalbe i sama kompleksnost zakona su nam onemogućili da to prije uradimo", istakao je Nenad Nešić, direktor Puteva Republike Srpske.

Izgradnju naplatnih kucica od početka prate kontrovereze, a u ministarstavu saobraćaja od početka smatraju da bi neko trebalo da odgovara zbog toga. Slučaj je bio i pod istragom MUP-a. Tadašnje rukovodstvo Puteva je saslušano u Okružnom tužilaštvu u Banjaluci, a istraga je obustavljena uz obrazloženje da nije bilo krivičnog djela. Od izgradnje kućica policija je evidentirala 49 saobraćajnih nezgoda, od čega tri sa smrtnim ishodom. 

"Napokon poslije više godina pokušaja da dođemo do riješenja uklanjanja ovih naplatnih kućica koje su svojevremeno podignute mimo zakonskih odredbi i mimo saglasnosti ministarstva saobraćaja i veza o čemu se bila pokrenula i istraga, nažalost niko nije odgovarao mada smo mi u ministarstvu smatrali da je bilo ljudi koji su trebali odgovarati", naglasio je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske.

Početak radova nije mogao proći bez Draška Stanivukovića. Odbornik PDP-a je sa još nekoliko predstvanika Saveza na svoj način obilježio rušenje kućica. 

"Pošto oni svečano otvaraju zatvaranje odnosno rušenje naplatnih kućica, mi smo njima donijeli makaze i traku pa da presjeku i da se slikaju pored svega", istakao je Stanivuković.

Direktor Puteva presijecanje vrpce ipak je prepustio opozicionarima. Pozvao ih je da svakodnevno dolaze na gradilište i nadgledaju rušenje. Osim uklanjanja kućica i dovođena saobraćajanice u prvobitno stanje, veći dio radova odnosiće se na zemljane radove.

"Demontaža nadstrešnica, centralnog objekta i naplatnih kućica ne košta mnogo, ali je problem promjena projektovane brzine kretanja ovom saobraćajnicom sa 40 na 100 kilometara na čas, tako da ćemo morati uraditi kompletnu novu nivelaciju terena", istakao je Dejan Gaković, direktor Kozara puteva.

U narednih mjesec i po dana u blizini gradilišta policija će regulisati saobraćaj na jednom od najferekventnijih puteva u Srpskoj. Vozače mole da budu strpljivi do konačnog završetka radova i uklanjanja naplatnih kućica.
 

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска