Miša Đurković upozorava

Pokušaji destabilizacije Srpske sa obilježjima britanskog djelovanja

  • 02.07.2018. 15:31

Direktor beogradskog Instituta za evropske studije Miša Đurković ukazao je na pojačano prisustvo britanskog faktora od 2016. godine na ovim prostorima, istakavši da se na predstojećim opštim izborima u BiH i Republici Srpskoj mora spriječiti uticaj stranih faktora.

"Ujedinjeno Kraljevstvo smatra da je izlazak iz EU, kako oni tvrde, velika šansa za njihov povratak na globalnu svjetsku scenu", naveo je Đurković. 

On je dodao i da "otuda nije zanemarljivo ni slučajno" sve ono o čemu se govori i piše o vezi britanskog faktora u BiH. 

"Nedavno smo imali izjave i predsjednika Dodika i ovdje (u Beogradu) pisanje `Novosti` o tome da je u ovom trenutku formiran britanski obavještajno-bezbjednosni centar u Sarajevu koji djeluje u određenom pravcu pred izbore u oktobru", naglasio je Đurković. 

Prema njegovim riječima, u javnosti se istovremeno ukazuje i na pokušaje destabilizacije Srpske sa obilježjima britanskog djelovanja. 

"Istovremeno već se pominje da sva dešavanja oko nesrećnog pokojnog Davida Dragičevića, takođe, imaju poznati rukopis destabilizacije koji je povezan, prije svega, sa britanskim djelovanjem na ovim prostorima", rekao je on. 

Đurković je napomenuo i da su opšti izbori u BiH i Republici Srpskoj veliki izazov za očuvanje stabilnosti Republike Srpske. 

"Želim posebno da istaknem da svi politički akteri u Srpskoj, a, prije svega, dva vodeća politička bloka i zvanični Beograd moraju raditi na očuvanju i građenju atmosfere povjerenja između građana Srpske i političkih aktera", naveo je on. 

Prema njegovim riječima, sljedeći veliki pritisak u narednim godinama na BiH i Srbiju biće pokušaji da se taj prostor "ugura u zapadni bezbjednosni savez", odnosno NATO. 

On je ocijenio da su vojska i vojno pitanje fundamentalni za srpski narod i da je vrijeme da se počne sa pričom o obnovi Vojske Republike Srpske, a u Srbiji o vraćanju obaveznog služenja vojske. 

"Dejtonski sporazum garantuje Srbima u BiH postojanje Vojske Republike Srpske, koja je, nažalost, ukinuta prije više od 10 godina, a vrijeme je da se počne sa pričom o njenoj obnovi", rekao je Đurković na konferenciji "Republika Srpska i Srbija u promenjenim geopolitičkim prilikama". 

Ističući da to nikako ne znači da srpski narod treba da se sprema za rat, Đurković je podsjetio da su Republiku Srpsku "gradili ljudi, naoružani narod i da moraju biti spremni i da je čuvaju". 

On je u tom kontekstu parafrazirao i poslovicu iz vremena bivše Jugoslavije - "živimo kao da će hiljadu godina biti mir, a spremamo se kao da će sutra biti rat".

Тагови: