Potrebno adekvatno rješenje

Policija traži pravo prigovora na odluke tužilaštva

  • 14.07.2019. 19:37

Tužioci u Republici Srpskoj uskoro neće moći samovoljno da odlučuju o istragama ukoliko u novim izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske MUP-u bude omogućeno pravo žalbe na odluku tužioca.

Takvu inicijativu za izmjene zakona koje su već i predviđene programom rada Narodne skupštine dostavio je MUP Republike Srpske. Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač za ATV kaže da u praksi policiji treba omogućiti, između ostalog, da prigovori na obustavljanje istrage, ukoliko su prikupljeni dokazi za dalje procesuiranje. U svakom slučaju, tvrdi Lukač, potrebno je da se nađe adekvatno rješenje.

"Ljudi i eksperti koji rade na tim oblastima treba da sjednu i da to analiziraju konkretno pozivajući se na praksu i na ono što nam se dešava u životu da bi pokrili i popravili neka zakonska rješenja i uradili ih na bolji način da bi sutra mogli u praksi da ih primjenjujemo. Ništa nam ne znači ako imamo neko zakonsko rješenje koje je nesprovodimo u praksi ili koje se vrlo teško sprovodi, a mnogo takvih imamo", kaže Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U Ministarstvu pravde Republike Srpske još ne žele da govore da li će inicijativa MUP-a Republike Srpske biti uvažena. Činjenica je da, po važećem zakonu, postupajući tužilac rukovodi ili nadzire istragu, odlučuje o njenom toku, ali i obustavljanju. 

"Sa najvećom pažnjom će biti razmotreba i inicijativa i razmišljanje Ministarstva unutrašnjih poslova. Šta je cilj i obaveza Ministarstva pravde - prije svega da izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku učinimo postupanje svih institucija u pravosudnom sistemu Republike Srpske efikasnijim, boljim, bržim, i u svakom pogledu, prije svega, u interesu zaštite prava građana Republike Srpske", kaže Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske.

Koliko važeći zakon dopušta da istrage kojim rukovodi tužilaštvo budu apsurdne govori i nedavna odluka postupajućeg tužioca o obustavljanju istrage protiv braće Boška i Bogdana Diljevića, koji su sumnjičeni za ubistvo Bojana Koprene još 2014. godine. Iako su inspektori Uprave za organizovani i teški kriminalitet podnijeli ivještaj i sproveli uhapšene Diljeviće u tužilaštvo, pušteni su na slobodu bez ispitivanja. 
Kako ATV saznaje, postupajući tužilac Tatjana Ninković, čak je telefonom pozivala ključnog svjedoka očevica upozoravajući da će svjedočiti pred osumnjičenima. Takvo postupanje tužioca, osim što je samovoljno, prevazilazi i praksu pravosudnih institucija u BiH. Ministar Dragan Lukač  tvrdi da je policija bila na korak do rasvjetljavanja krivičnog djela, ali da je tužilaštvo onemogućilo procesuiranje osumnjičenih. 

"Mislim da smo bili na pragu rješavanja tog slučaja i da je policija pribavila određene dokaze za koje smatramo da bi bili vjerodostojni na sudu. Imamo i svjedoke koji mogu da potvrde određene činjenice i dešavanja iz tog slučaja. Međutim, došlo je do jednog razmimoilaženja sa tužilaštvom, gdje smo imali prilično suprotna razmišljanja kako taj slučaj treba procesuirati i on je sada u nekom zastoju", kaže Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

OFF
Ako je za utjehu, Visoki sudski i tužilački savjet BiH  zasad je adresa za žalbe na rad tužioca, ali je moguće i traženje izuzeća iz predmeta od nadležnog tužilaštva. Dok policiji ne bude omogućen prigovor na istrage u kojima učestvuju, tužilaštvo će ipak odlučivati o čitavom njihovom toku.