Nakon 15 godina

Posebna sjednica NSRS zbog Izvještaja o Srebrenici

  • 23.07.2018. 19:25

14.avgusta će se pred poslanicima Narodne Skupštine Republike Srpske, nakon 15 godina, ponovo naći Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10.do 19.jula 95 godine.

I to na zahtjev predsjednika Srpske, koji će se  i obratiti na početu posebne sjednice. Na posebnu sjednicu biće pozvani i akteri  tadašnjih zbivanja,  Dragan Mikerević kao predjednik Vlade i predsjednik ili član Komisije koja je bila zadužena za izvještaj. Na koji način će se dalje postupati, znaće se tokom samog zasjedanja, kaže prvi čovjek Parlamenta.

 “Ništa se poništavati neće, skupština nema te nadležnosti, sigurno da neće ući u kršenje ustavnih ovlaštenja i zakonskih procedura. Koju će formu to dobiti  o tome tek  nakon rasprave u Narodnoj skupštini RS”, izjavio je Nedeljko Čubrilović predsjednik NSRS.

Po pitanju održavanja posebne sjednice opozicija je bila uzdržana. Smatraju da se izvještajem ipak prvo trebala da bavi Vlada Srpske  jer je  formirala Komisiju za istraživanje događaja ali i usvojila izvještaj 2003. godine. Ipak kažu da od ove teme ne bježe. Tadašnji predsjednik Srpske Dragan Čavić koji je javnosti i saopštio da Republika Srpska priznaje zločine u Srebrenici, kako je to opisano u Izvještaju, danas kaže da nije bio u pravu. Svjestan je da je u izvještaju izneseno mnogo netačnih informacija.

 “ Sigurno da ima izmijenjenih okolnosti jer je na spiskovima ima osoba koje su vođene kao nestale, ustanovljeno da uopšte nisu nestale i da ima osoba koje si žive, ima mnogo špekulacija oko tog izvještaja”, rekao je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

Predviđaju opozicionari i da kakav god zaključak Narodne skupštine RS bude donesen o ovom pitanju, biće stopiran u Vijeću naroda pokretanjem vitalnog nacionalnog interese i da će svakako taj akt završiti u Ustavnom sudu. Da bi tako i moglo da bude, nagovještava odluka koalicije Domovina, koja je bila protiv održavanja posebne sjednice.

 “Smatramo da je to pitanje riješeno , nakon toga je bilo i mnogih pravosnažnih presuda koje su dale svoju karakterisiku svega onoga što se dešavalo”, izjavio je  Admir Čavka,  iz Kolacije “Domovina".

Predsjenik Srpske Milorad Dodik danas poručuje da se izvještajem samo traži istina. Pozvao je i opozicione stranke da zajednički stanu oko toga. Smatra i da je ovo pravi trenutak da se ovo pitanje pokrene jer postoje i nova saznanja o ovom pitanju.

"Mi ovdje tražimo istinu, onaj ko ima problem sa istinom on ima problem protiv ovoga načina. Ja nemam ništa protiv onog šta misli opozicija, čujem da oni mijenjaju mišljenje i da vide to kao preizbornu kampanju. Ja sam smatrao da ćemo svi biti okupljeni oko toga i ja ih pozivam da se okupimo oko toga", rekao je Dodik.

Direktan povod za zakazivanje posebne sjednice na kome će se ponovo govoriti o ovom pitanju  je nedavno obraćanje Majki Srebrenice, njemačkom pravosuđu da se procesuira oko 22 000 Srba,koji su prema njima učestvovali u genocidu u Srebrenici. Ustupanje tog spiska najavljeno je i drugim državama.Komisiju za istraživanje događaja u i oko Srebrenica formirala je Vlada Dragana Mekirevića 2003. godine. Deset mjeseci kasnije, pod pritiskom tadašnjeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna, izvještaj je prihvaćen, a tadašnji predsjednik Dragan Čavić je izvještaj prezentovao javnosti.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.