Željka Cvijanović

Problem "Željeznica Republike Srpske" riješiti na relaciji uprava-sindikat

  • 28.09.2018. 12:30

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je ključ rješavanja problema "Željeznica Republike Srpske" u održavanju sastanka predstavnika sindikata i uprave, na razuman i odgovoran način.

"Meni je žao što se tu ide u štrajk. Ne znam zašto bi bio problem da se održi sastanak. Ne postoji niko sa kim nisam htjela ili mogla da razgovaram. Prvi korak je na upravi `Željeznica` da razgovara sa sindikatom", rekla je Cvijanovićeva, komentarišući najavu predstavnika šest sindikata u "Željeznicama" da će 1. oktobra održati polučasovni štrajk upozorenja. 

Prema njenim riječima, sve što se odnosi na kolektivne ugovore i na prava radnika mora biti raščišćeno na relaciji uprava "Željeznica"-sindikat. 

"Proces restrukturisanja u finansijskom, operativnom, tehničkom i organizacionom smislu direktna je briga Vlade jer smo mi ispregovarali taj proces sa Svjetskom bankom i obezbijedili sredstva", navela je Cvijanovićeva. 

Ona je rekla da je trebalo da radnici budu upoznati o onom šta se dešava u njihovom preduzeću, te pozvala rukovodstvo "Željeznica" da ima strpljenja i da razgovara sa radnicima. 

"Potrudiću se i ja da nađem vremena da razgovaram sa sindikatom", dodala je Cvijanovićeva. 

Predstavnici šest sindikata u "Željeznicama Srpske" najavili su za 1. oktobar polučasovni štrajk upozorenja, a, ukoliko do 2. oktobra ne postignu dogovor s upravom, za četvrtak, 4. oktobar, najavili su veliki protest u Doboju. 

Sindikalci su nezadovoljni zbog, kako tvrde, brojnih kršenja radničkih prava u tom javnom preduzeću, zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora, a traže i promjenu odluke o platnim razredima, kako bi se radnicima sa najmanjim primanjima povećale plate.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.