Prošlo 28 godina od proboja "Koridora života"

  • 20.06.2020. 19:50

Susretom boraca Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa, 26.juna 1992. godine probijen je Koridor života. 

Na Dugoj njivi kod Modriče sutra će biti obilježeno 28 godina od vojno-policijske bitke kojom je poslije 42 dana prekinuta kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine sa oko 1,5 miliona stanovnika i omogućena veza sa maticom Srbijom. Oni koji su učestvovali u proboju i danas sa ponosom pričaju o tim satima i danima. 

"Mislim da je operacija Koridor kao prva koju je izvela VRS izvela ima sudbonsoni karakter i odlučujući  po sudbinu srpskog naroda na ovim prostorima i stvaranje RS i ovog prostora  na kome živimo sa visokm stepenom autonoimije, sa velikim atributima državnosti", kaže Milomir Savčić, predsjednik BORS-a.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručuje da je operacija "Koridor" jedna od najznačajnijih bitaka u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, kojom je uspostavljeno teritorijalno jedinstvo Srpske, ali i obezbijeđena životno važna veza Srpske sa Srbijom. Cvijanovićeva je istakla da je borba za "koridor života" bila časna i veličanstvena operacija, simbol hrabrosti i požrtvovanosti boraca Vojske Republike Srpske, kao i pripadnika naše policije.

"O tome svjedoči i njen neposredni povod - tragična smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu, koje su stradale zbog sramne i bezočne blokade zapadnog dijela Republike Srpske, te nedostatka kiseonika i osnovnih sredstava za život na tom području. Dužnost svih nas u Srpskoj je da njegujemo sjećanje na heroje koji su tokom operacije "Koridor" udahnuli život Republici Srpskoj. Zbog toga im dugujemo vječnu zahvalnost, ali i zavjet da ćemo čuvati Republiku, njene institucije, kao i skupo plaćenu slobodu", istakla je Cvijanovićeva.

Operacija "Koridor života` bila je velika i uspješna borbena operacija Vojske Republike Srpske, kojom je odblokirana teritorija na kojoj je živjelo srpsko stanovništvo kojem je prijetila humanitarna katastrofa, što se i dogodilo sa smrću 12 beba u Banjaluci kojima nije mogao biti dopremljen kiseonik, podsjetio je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS. 

"Ovo je dan kada treba da odamo počast svim onim hrabrim vojnicima i pripadnicima policije koji su dali svoje živote da bi danas imali Republiku Srpsku i živjeli slobodno", kaže Čubrilović.

Proboj koridora kroz Posavinu, prije 28 godina, jedna je od najslavnijih bitaka Vojske Republike Srpske, kada su  sačuvani životi i sloboda srpskog naroda. Obilježavanjem ovog datuma prisjećamo se naših heroja, slavnih generala i vojnika, koji su dali život za Republiku Srpsku i borili se za srpska ognjišta. Žrtva koju su oni podnijeli, ne smije nikada biti zaboravljena, poručio je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS. 

"'Koridor života' se zasigurno svrstava u jednu od najčasnijih sprskih vojnih pobjeda, jer bez ove bitke, ne bi bilo ni naše Republike Srpske. Dužnost svih nas je da nikada ne zaboravimo najbolje i najhrabrije, jer zbog njih mi danas stojimo ponosno i slobodno", rekao je Višković.

Slavna bitka, herojstvo i  žrtva boraca VRS biće sačuvana i na filmskom platnu. U Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, kažu da je više od 100 boraca ispričalo svoje lične priče iz dana proboja Koridora. Sljedeće sedmice  trebalo bi da se krene sa snimanjem rekonstrukcije događaja u Srbiji.

"Takođe sa snimanjem glumačkih scena. Moram da kažem da će naši glumci iz našeg Narodnog pozorišta, njih više od deset učestvvoati u snimanju određenih scena. Biće i glumaca iz  Srbije, a među njima i Vuk Kostić, prihvatio je sa zadovoljstvom", kaže direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić.

Sa probojem Koridora sprečeni su masovni zločini nad Srbima u Posavini, masovno zatvaranje Srba i masovna silovanja nad ženama srpske nacionalnosti, kažu u Centru. Dio strahota kroz koje je prošao srpski narod u Posavini zabilježen je i u monografiji "Naša ispovijest".

 

Тагови:
  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм:Поново код куће (16+)

    '' Филм:Поново код куће (16+)

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм