Prije 28 godina

Herojstvo Vojske Republike Srpske i proboj Koridora života

  • 21.06.2020. 18:55

Akcija „Koridor“ definisala je obrise Republike Srpske i zbog toga je njena godišnjica važan datum u istoriji srpskog naroda kao jedan od najvažnijih događaja nacionalnog oslobođenja, poruka je sa obilježavanje godišnjice proboja koridora života. Važno je, kaže srpski član Predsjedništva BiH, da se Srbi okupljaju na Dugoj Njivi kod Modriče, sjećaju poginulih boraca i hrabre odluke o proboju koju je, u uslovima međunarodnih sankcija, donijelo tadašnje političko rukovodstvo Republike Srpske i njene vojske.

"Datum koji je definisao nacionalno oslobođenje i državne obrise Republike Srpske. Činjenica je da je uspostavljen koridor na ovom mjestu, integrisao zapadni i istočni dio RS i činjenica je da nikada nije bio prekinut u toku rata, mada su bili mnogi ataci da se ide upravo da se prekine ta osnovna žila kucavica između Banjaluke, odnosno Krajine, istočnog dijela Republike Srpske i dalje prema Srbiji", kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

Probojem koridora prekinuta je 42 dana duga blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine sa oko milion i po stanovnika i omogućena veza sa maticom Srbijom. Moral boraca bio je na visokom nivou. Bitka nazvana je i „Bitkom za koridor života“. Jedna je od najvećih i najhumanijih bitaka u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Dodatno kada se uzme da su nam djeca, naši anđeli, počeli da umiru jer imamo nedostatak kisika u Kliničkom centru onda je taj moral na tolikom nivou da je u samom startu ova akcija bila osuđena na pobjedu, na uspjeh. Nažalost, u toj akciji je 413 boraca dalo svoje živote", kaže Goran Rogić, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske. 

"Naša je obaveza da obilježavamo ovaj datum, slavimo pobjedu i da se prisjećamo naših poginulih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu u ovoj bici", kaže Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. 

U pomen na poginule srpske borce u vojnoj operaciji "Koridor 92", koja je trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine, služen je parastos i položeni su vijenci na spomen obilježje. Ovom bitkom oslobođeni su Modriča, Odžak, Derventa i Brod, a kompletna operacija proboja i obezbjeđivanja Koridora završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na rijeku Savu na prostoru Broda.

Тагови:
  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм