Podignuta optužnica

Rajilić: Dudaković da dobije zasluženu kaznu

  • 11.10.2018. 16:19

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić vjeruje da će optužnica protiv Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima dovesti do pravednog suđenja, da će biti dokazani njihovi zločini i da će optuženi dobiti zasluženu kaznu.

Ona je pozdravila današnju odluku Tužilaštva BiH o podizanju optužnice protiv Dudakovića i ostalih za zločine nad Srbima u Krajini, ističući da ne vjeruje u rad Suda BiH i da se plaši da će pokušati da ne potvrdi ovu optužnicu. 

"Ako Sud BiH potvrdi ovu optužnicu, to će biti veliko čudo i iskorak u njihovom radu, da rade po slovu zakona", rekla je Rajilićeva Srni. 

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH zbog zločina počinjenih nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Krajine. 

NJima Tužilaštvo stavlja na teret zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništavanje 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata. 

Optuženi su AtiF Dudaković, Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani Šiljo, SaFet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.