Republika Srpska: Zahvalnost Ivancovu na razumijevanju i saradnji

  • 26.11.2020. 18:35

Petar Ivancov nakon šest godina odlazi iz BiH. Da je ruski ambasador iskazao razumijevanje prema Republici Srpskoj i BiH za vrijeme svog mandata, te da je Rusija važna zemlja u provođenju mira u BiH i značajan partner Republike Srpske i BiH, poručuje predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH. 

Milorad Dodik kaže i to da će mandat Ivancova ostati zabilježen kao period promovisanja jakog i principijelnog partnerstva koje su izgradili, kao i zalaganja ruskog ambasadora da se i stavovi Republike Srpske čuju u Savjetu za provođenje mira, gdje je bio uvaženi član.

"Drago mi je da razumijete našu politiku očuvanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bili ste pravi prijatelj i imali ste senzibilitet za naše stavove. Sa Vašom zemljom dijelimo osnovne vrijednosti međunarodnog prava. Izražavam zahvalnost ambasadoru i našem prijatelju za mnoge susrete koje smo imali i razumijevanju koje je iskazivao za sve naše probleme, kao i na podršci u provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma", poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Da je Ivancov pokazao dosljednost kada je u pitanju odbrana političkih stavova Republike Srpske u vezi sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, smatra i predsjednik Republike Srpske. Željka Cvijanović poručuje da Republici Srpskoj trebaju prijatelji koji razumiju kakva je realnost i koji ne žele da učestvuju u nasilnim izmjenama Dejtona ili poremećaja odnosa u okviru BiH, koji je evidentan.

"Kako se nastojalo odmaći od Dejtona, mijenjati dejtonska rješenja, tako su postojala veća neslaganja i nerazumijevanje na unutrašnjem planu. Cijenimo one koji žele da na unutrašnjem planu vlada sloga, a ta sloga može da vlada zahvaljujući pridržavanju međunarodnog ugovora i zbog toga je i uloga Rusije zaista velika", kaže predsjednik Republike Srpske, Željka Cvijanović.

Saradnjom je zadovoljan i odlazeći ambasador. Ivancov tvrdi da se uvijek zalagao za dejtonska prava entiteta i naroda u BiH, te da nije pravio razliku između političara Bošnjaka, Hrvata ili Srba. Ipak, više veza i prijatelja ima u Republici Srpskoj, ali to je, kako kaže, zasnovano na toplim duhovnim odnosima i da nije usmjereno protiv bilo koga, već za opšte dobro.

“Uvijek sam se zalagao za dejtonska prava entiteta i naroda. Zalagao sam se da bi narodi ovdje živjeli u miru, sarađivali i zajedno tražili rješenja. A danas kažem veliko hvala mojim srpskim prijateljima. Kada odlazim odavde, odlazim s nadom da sam uradio nešto dobro i za Republiku Srpsku, ali i za BiH. Narodu Republike Srpske želim mir, blagostanje, stabilnost i prosperitet”, kaže Petar Ivancov, ambasador Rusije.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović je uručila ambasadoru Ivancovu Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem koji mu je dodijelila prošle godine za rad. Na mjesto ruskog ambasadora u BIH stiže Igor Kalabuhov.

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.