Okružni sud poništio nezakonito rješenje

Sa računa Fonda zdravstvenog osiguranja nezakonito skinuto 1,7 miliona KM

  • 06.06.2019. 11:23

"Okružni sud u Banjaluci poništio je nezakonito rješenje o izvršenju banjalučkog Osnovnog suda po kojem je Fondu zdravstvenog osiguranja RS nezakonito skinuto sa računa oko 1,7 miliona KM za kupovinu poslovnog prostora Fonda u Trebinju, iako je Fond podnio krivične prijave protiv prodavca ovog prostora zbog neispunjenja kupoprodajnog ugovora i na takav način svjesno obmanuo javnu instituciju Srpske koja u ime svojih osiguranika troši javna sredstva", navodi se u saopštenju Fonda.

Presudi Okružnog suda u Banjaluci prethodila je presuda i mišljenje Vrhovnog suda Republike Srpske kojoj se obratio Hipotekarni povjerilac Hipo Banka koja je polagala pravo hipoteke i prije zaključivanja spornog Ugovora o kupoprodaji kojim je Fond doveden u zabludu prilikom zaključivanja Ugovora o kupovini nekretnine.

Kako navode, Fond je osporavao i isticao identične tvrdnje koje je i Vrhovni sud kasnije i potvrdio i time je praktično potvrđeno da je Osnovni sud bez pravnog uporišta donio presudu u korist prodavca ovog poslovnog prostora u Trebinju. 

"Zato očekujemo od Okružnog suda u Banjaluci da na naš zahtjev predmet vrati na ponovljeni postupak i poništi famoznu presudu Osnovnog suda u Banjaluci, jer će se samo tako zaštiti interesi svih osiguranih lica koje zastupa Fond, a to je i jedini način da pravosudni sistem u ovoj zemlji pošalje jasnu poruku da je na strani pravde i zakona", stoji u saopštenju.

Iz Fonda podsjećaju da je Upravni odbor Fonda još u junu 2016. godine donio odluku o kupovini poslovnog prostora za potrebe Filijale FZO RS u Trebinju, pa je na osnovu te odluke Fond zaključio Ugovor o kupoprodaji poslovnog prostora u iznosu od oko 1,2 miliona KM uz obavezu prodavca da dostavi dokaz da zemljiše i zgrada u kojoj je poslovni prostor nisu opterećeni hipotekom. 

"Tako da je u ugovoru jasno precizirano da FZO RS prodavcu neće uplatiti sredstva za poslovni prostor sve dok se ne dostavi dokument kojim se dokazuje da ne postoji hipoteka nad zemljištem i zgradom. Iako je prodavac u decembru 2016. godine dostavio dokaz o tome, odnosno rješenje Republičke uprave za geodetske i imovinske – pravne poslove, Područja jedinica Trebinje, Fond je osporio taj dokaz kao validan iz razloga što u tom rješenju nisu navedene bitne činjenice vezane za hipoteku, odnosno nije navedeno da je upisnik hipoteke upotrebio vanredna pravna sredstva, što je, inače, praksa u pravu, navode iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

"Upravo iz razloga što dokaz o hipoteci nije bio pravno validan rukovodeći se odgovornim pristupom kada je u pitanju trošenje sredstava osiguranika, Fond nije isplatio ugovornu kupoprodajnu cijenu, nakon čega slijede tužbe koje je sa jedne strane podnio Fond tražeći da se raskine ugovor sa prodavcem, ali i prodavac sa druge strane. Budući da je Osnovni sud donio presudu u korist prodavca, banka je prošle godine izvršila prinudnu naplatu i sa računa Fonda skinula 1,7 miliona KM, uključujući i zatezne kamate i troškove

Interesatno je, poznavajući sporost u radu sudova zbog „zatrpanosti“ predmeta,  da je Osnovni sud u Banjaluci ekspresno donio presude u korist prodavca, dok se po pitanju krivičnih prijava koje je podnio Fond kako protiv prodavca tako i protiv odgovornog lica Područje jedinice RUGIP-a u Trebinju ništa  nije uradilo.

Sa druge strane, ovakav način postupanja sudova, posebno kada su svi dokazi i činjenice na strani institucije i kada je jasno da je institucija kao i svi njeni osiguranici koje ona zastupa  zloupotrebljenja od strane pojedinca, uliva pravnu nesigurnost. Postavlja se pitanje na koji način običan  građanin ove zemlje može  pravno da se zaštiti, kada jedna institucija zbog ovakvog načina rada pravosudnih organa to nije uspjela", navedeno je u saopštenju.

Fond kao javna institucija koja odgovorno troši sredstva svojih osiguranika neće stati po pitanju ovog spora, a odluka banjalučkog Okružnog suda ohrabruje da je Fond na pravom putu odbrane svojih prava kao i sredstava  svojih osiguranika. Tako da Fond nastavlja svoju pravnu borbu i apeluje na sve institucije da zaštite prava Fonda,  jer je banjalučki Osnovni sud pored brojnih upozorenja i dopisa koje je ova institucija poslala višim instancama odlučio da donese ovakvu nezakonitu odluku na koju je Fond upozoravao, zaključuje se u saopštenju Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.