NSRS

Savanović: Po osnovu akcionog plana zapošljavanja traži se gotovo 11.000 radnika

  • 19.06.2018. 13:19

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da se na konkurs po osnovu Vladinog Akcionog plana zapošljavanja za ovu godinu prijavilo 2.730 poslodavaca koji potražuju 10.913 radnika, za šta je potrebno oko 38,9 miliona KM.

"Više se prijavilo nego što je traženo raspisanim konkursom i vrlo brzo ćemo dobiti podatke i to privesti kraju", rekao je Savanović, odgovarajući ne poslanička pitanja tokom "Aktuelnog časa", te dodao da će se tražiti način da se u tom smislu udovolji ranjivim grupama društva - porodicama poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima i slično.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da su Vlada Srpske i Elektroprivreda Srpske /ERS/ mnogo uradili na pripremi i realizaciji veoma važnih elektroprivrednih projekata u istočnom dijelu Srpske - hidroelektranama "Dabar", "Bileća" i "Buk Bijela".

"Kada je riječ o hidroelektrani `Buk Bijela`, uskoro treba da se raspiše javni poziv za najpovoljnijeg izvođača koji će je izgraditi po modelu `ključ u ruke`, a radovi bi, po mom mišljenju, mogli početi do kraja ove godine", rekao je Đokić.

On je dodao da je mnogo urađeno i investirano kada je riječ o izgradnji hidroelektrana "Dabar" i "Bileća", te da se Vlada Srpske opredijelila da ERS bude vlasnik svih ovih objekata.

Kada je riječ o Fabrici duvana Banjaluka, Đokić je rekao da je vlasnik te firme "Britiš tabako" odlučio da obustavi proizvodnju u toj firmi, na šta Vlada nije mogla uticati.

"Poslodavac je prema svim radnicima, negdje oko 100 njih, izvršio sve obaveze u skladu sa Zakonom o radu. Da li će vlasnici na toj lokaciji fabrike nastaviti proizvodnju ili ne, nemamo informaciju iako smo je tražili, želeći da pomognemo da se proizvodnja nastavi. Očigledno je da oni za sada nemaju namjeru da nastave proizvodnju u Fabrici duvana", rekao je Đokić.