Reakcija na presudu Tokiću

Savčić: Ponašanje provokatora s ciljem da privuku pažnju na sebe

  • 05.11.2018. 17:30

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić smatra da više nije pitanje zakona da li će biti sankcionisani ljudi poput Sejfudina Tokića i Adnana Bajrića zbog izazivanja rasne, vjerske i nacionalne mržnje, ali da će takvo učestalo ponašanje njima sličnih sigurno izazvati reagovanje u Republici Srpskoj.

On nije želio da komentariše današnju odluku banjalučkog Osnovnog suda da oslobodi predsjednika Bošnjačkog pokreta Sejfudina Tokića i Adnana Bajrića optužbe za izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mržnje isticanjem zastave takozvane RBiH sa ljiljanima 22. maja 2015. godine u Banjaluci. 

Savčić ističe da ovakvo neprimjereno ponašanje Tokića i Bajrića predstavlja klasičnu provokaciju. 

"To je ponašanje provokatora s ciljem da privuku pažnju na sebe i da izazovu reagovanje naroda ili organa vlasti Republike Srpske da bi se pokazali u nekakvom drugačijem svjetlu", rekao je Savčić Srni. 

Savčić je upitao šta bi se desilo da se neko od Srba pojavi u Sarajevu sa srpskim obilježjem - grbom Nemanjića koji oni nazivaju kokardom. 

Banjalučki Osnovni sud oslobodio je danas Tokića i Bajrića optužbe za izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mržnje i zaključio da u novom Krivičnom zakoniku Republike Srpske ne postoji krivično djelo koje se optuženima stavlja na teret, a da retroaktivna primjena zakona u ovom slučaju nije bila moguća.