Rajko Vasić

SDS i PDP koštala probosanska politika 

  • 08.10.2018. 20:06

Politički analitičar Rajko Vasić rekao je da je izborni rezultat SNSD-a očekivan i nimalo iznenađujući, istakavši da su SDS i PDP napravili katastrofalnu grešku vodeći probosansku politiku, jer su se na taj način suprotstavili generalnoj nacionalnoj liniji u Srpskoj.

"Nisu SDS i PDP mogli da pobijede, na taj način se ne može pobijediti", istakao je Vasić. 

On je za RTRS naveo da birači odluke donose na pola mandata vlasti, te da su u tom smislu lokalni izbori bili jasan znak ishoda opštih izbora. 

"Ništa se kod birača nije promijenilo na ovim izborima. Nakon 2005. godine, kada je tadašnji predsjednik Republike Srpske Dragan Dragan Čavić dao mandat Dodiku, krenula je jedna konstantana linija nacionalne politike u Republici Srpskoj. Ona još nije definisana kao nacionalni interes, ali je krenula politika samostalnosti, politika Republike Srpske kao sastavnog dijela BiH, ali ne kao nečega što je pod BiH i Sarajevom", istakao je Vasić. 

Govoreći o miješanju stranih faktora u izborni proces u BiH, Vasić je naglasio da je uplitanje Zapada u izbore neupitno i da je to način držanja BiH u rasulu i pod kontrolom, kako se ne bi okrenula ka Rusiji. 

Na izborima za 14 poslaničkih mjesta iz Republike Srpske za Predstavnički dom parlamenta BiH, SNSD je osvojio 217.211 glasova ili 39,27 odsto, a slijedi lista SDS-a sa 138.903 glasa ili 25,11 odsto, najnoviji su preliminarni rezultati koje je objavila Centralna izborna komisija  

SNSD je, na osnovu obrađenih 85,8 odsto biračkih mjesta, osvojio 179.074 glasa ili 32,3 odsto za Narodnu skupštinu Republike Srpske, a slijedi SDS-SRSRS-SRS sa 103.300 glasova ili 18,63 odsto.  

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина