Zadovoljni privrednom saradnjom

Šefovi Predstavništava Republike Srpske na sastanku sa premijerom

  • 25.02.2019. 18:59

Do sada smo, prije svega, radili na institucionalnom povezivanju, sljedeći korak je dovođenje investitora. U najkraćem, to je rezime sastanka premijera sa šefovima predstavništava Republike Srpske.

"Ja kao predsjednik Vlade sam spreman da dođem na bilo koju od destinacija gdje ovi ljudi kažu i da razgovaram sa potencijalnim investitorima, ali sam isto rekao, što ću ponoviti i vama i građanima Republike Srpske. Ne želim da dođem ni na jednu od tih destinacija kao turista", poručio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Šefovi predstavništava su zadovoljni privrednom saradnjom Republike Srpske sa zemljama u kojima rade. Kažu da će ona biti još bolja. Ruska Optima grupa u budžet godišnje uplaćuje 250 miliona evra, dok je američki NCR zaposlio na stotine Banjalučana.

"Konačno smo došli do dobrog rezultata da sada imamo 300 zaposlenih u toj firmi ovde u Banjaluci, sa planovima u samoj firmi, mi smo ušli u novi ciklus pregovora, da se prošire ta radna mjesta", istakao je Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u SAD.

"Od 2009. kad je bila svjetska energetska kriza, u Evropi je zatvoreno 24 rafinerije. Naša nije zatvorena. Pogledajte Sisak, koji je na 200 kilometara odavde je skoro mrtav", kazao je Duško Petrović, šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji.

Trude se, kažu, i u Austriji. 

"Predstavništvo, zajedno sa austrijskom privrednom komorom, koja je njihova savezna privredna komora, priprema sastanke u Austriji i konkretno organizuje za te privrednike direktne kontakte u relevantnim firmama", rekao je Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji.

Za sada neće biti širenja mreže predstavništava, ali će biti otvorene nove kancelarije u nekim zemljama gdje već postoje predstavništva. Prvi na redu je Linc.

"Gdje je, zajedno sa dijasporom i našim privrednicima koji rade tamo, dogovoreno da se iznajmi jedan prostor koji će se koristiti za promociju privrednih potencijala Republike Srpske", najavio je Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.

Šefovi Predstavništava nisu tražili više novca za svoje aktivnosti. U 2017. godini, strane investicije iznosile su nešto više od 200 miliona maraka. 

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм