Institucijama RS

Sindikat uputio zahtjev za početak kolektivnog pregovaranja

  • 25.10.2018. 13:42

Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske uputio je danas institucijama Republike Srpske zahtjev za početak kolektivnog pregovaranja s ciljem utvrđivanja cijene rada za zaposlene u institucijama uprave i javnih službi Srpske za narednu godinu.

Zahtjev je podnesen Vladi Republike Srpske i Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Srpske, zato što je zakonska obaveza Vlade da u toku izrade Budžeta vodi pregovore sa predstavnicima reprezentativnog sindikata o visini cijene rada za narednu godinu, pojasnili su iz Sindikata. 

Sindikat je zahtjev podnio kao reprezentativni granski sindikat za područje javne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja i odgovoran socijalni partner, saopšteno je iz Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske. 

Podnesen je i zahtjev za početak pregovora o donošenju i potpisivanju posebnih kolektivnih ugovora za zaposlene u organima uprave Republike Srpske, za zaposlene u javnim službama Republike Srpske, te za zaposlene u lokalnoj samoupravi Srpske, navodi se u saopštenju. 

Iz Sindikata napominju da su svi ovi posebni kolektivni ugovori, koji su sada na snazi, zaključeni na period od tri godine i njihovo pravno dejstvo prestaje tokom 2019. godine. 

"Zato tražimo da blagovremeno otpočnemo kolektivno pregovaranje, da bi na vrijeme i u mirnoj i tolerantnoj atmosferi donijeli posebne kolektivne ugovore, kako bi prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih bila regulisana u skladu sa zakonskim propisima", navodi se u saopštenju. 

Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske traži od nadležnih institucija da budu nastavljene aktivnosti u vezi sa donošenjem izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, sa naglaskom na izmjene i dopune onih članova kojima se reguliše broj zaposlenih u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi, naglašava se u zahtjevima koje je potpisao predsjednik ovog granskog sindikata Branko Zelenović.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм