Milenko Savanović

Srbi ne mogu biti etiketirani po želji Bošnjaka

  • 10.08.2018. 15:25

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je Srni da je objavljivanje imena Srba sa spiska predsjednika Udruženja "Majke Srebrenice" Munire Subašić krajnje neozbiljno, jer Srbi ne mogu biti etikatirani po želji Bošnjaka i potreban je ravnopravan pristup prema svim žrtvama.

Reagujući na odluku Nezavisnog istraživačkog centra i portala "Slobodna Bosna" da objavljuju imena 22.000 Srba, koje Subašićeva dovodi u vezu sa događajima u Srebrenici u julu 1995. godine, Savanović je naglasio da su pripadnici Vojske Republike Srpske samo branili svoj narod i svoju teritoriju. 

"Ako je neko od njih pravio neke nedozvoljene radnje i za to postoje dokazi, onda tim treba da se bave tužilaštva i sudovi. Sve drugo je besmisleno i pokušaj je osporavanja i poništavanja prava srpskom narodu da se bori za Republiku Srpsku, osporavanje prava na slobodu i dostojanstvo koje svaki narod treba da ima", rekao je Savanović. 

Savanović je napomenuo da Narodna skupština Republike Srpske, na posebnoj sjednici na kojoj će se razmatrati izvještaj o Srebrenici, treba da donese zaključak kojim bi se zatražila revizija stradanja u Podrinju. 

"Institucije Republike Srpske su isključivo opredijeljene da se u obzir uzmu sve žrtve i da se svi koji su činili zločine kažnjavaju, a ne da se amnestiraju odgovorni kada se u pitanju srpske žrtve i prenaglašeno govori o Srebrenici kao stradanju samo bošnjačkog naroda, jer je na području Podrinja stradalo 3.500 Srba", poručio je Savanović. 

Savanović smatra da će i Narodna skupština ići u pravcu da se napravi revizija izvještaja o Srebrenici, te da se ako treba uključi nezavisna međunarodna komisija i da se ponovo preispita sve što se dešavalo u tom kraju, uključujući i srpske žrtve koje su bile ogromne.  

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?