Vidovdanski dani u Andrićgradu

Stotinu godina od velike pobjede srpske vojske: Otkriven spomenik braći Sokolović

  • 28.06.2018. 18:51

Datum kada se proslavlja stotinu godina od pobjede srpske vojske u Prvom svjetskom ratu bila je odlična prilika, za istorijski čas.  Vidovdan je jedan od značajnih datuma srpske istorije i zato srpski narod, sa obje strane Drine, mora da se sjeća i proslavlja značajne datume, poručuje predsjednik RS. 

Milorad Dodik kaže da baš iz tih razloga postoji srpski institut u Andrićgradu.

“Uspjeli smo zajedno u naporima da se ovdje okupljamo, da ovdje bude mjesto ujedinjenja svih nas, na mitskoj rijeci da se sretnu Srbija i RS i da ovdje kažemo da su Srbi jedinstven narod u svom identitetu, svojoj vjeri, pismu i krsnoj slavi", rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Među visokim zvanicama u Višegradu bio je i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, koji je u ime Aleksandra Vučića prenio pozdrave i poruke o jedinstvu srpskog naroda. Ističući da ni Srbija, ni RS ne smiju da zaborave one koji su položili živote za odbranu svog naroda.

“Dokle svako od nas postoji, to treba da pamti i da zna da nije tih 1.247.435 metaka, maljeva ubilo toliko Srba, ubilo ih je toliko, ali za tri, četiri, pet puta više", kaže Nikola Selaković, generalni sekretar predsjednika Srbije.

Ispred zidina Andrićgrada podignut je i spomenik braći Sokolović. Srpski režiser Emir Kusturica i ovoga puta bio je idejni tvorac. O spomeniku i njenoj simbolici imao je šta da kaže i srpski akademik Matija Bećković. 

“Otkrivamo spomenik Mehmedu i Makariju, paši i patrijarhu koji nije samo spomenik, već i svetionik, i nije samo braći, već i bratoljubu i čovjekuljublju, i nije orjentir samo za nas, već za čitav današnji zavađeni i podijeljeni svijet", ističe Matija Bećković, srpski akademik.

"Trebalo je 500 godina da prođe da otkrijemo spomenik braći Makariju i Mehmed paši Sokolovićima čija pojava stoji, uprkos tvrdnji da nema rata dok ne udari brat na brata i stoji iznad istorije naše prema ljubavi i mržnji i uništava stereotipe nepodnošljivosti komšije prema inovercu, kako kaže Andrić", poručuje Emir Kusturica, idejni tvorac Andrićgrada.

Zagrljaj braće Sokolović, djelo je vajara Zorana Kuzmanovića, koji je izradio i bistu Gavrila Principa u Beogradu. Mehmed i Makarije postavljeni su na ulazu u Andrićgrad. Tako su se pridružili ostalim srpskim velikanima Ivi Andriću, Petru Petroviću Njegošu i Nikoli Tesli.