U dužini od 25 kilometara

Svečano otvorena dionica auto-puta "9. januar" VIDEO

  • 02.10.2018. 10:59

U Banjaluci je u svečano otvarena dionice auto-puta od mjesta Drugovići do Prnjavora u dužini od 25 kilometara, a time i završena izgradnja auto-puta "9. januar" od Banjaluke do Doboja, za šta su izdvojena 402 miliona evra.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je danas dobar i srećan dan za čitavu Republiku.

- Od početka sam bio uključen u čitavu priču o izgradnji auto-puta "9. januar". Danas otvaramo auto-put za sadašnje i buduće generacije. Naša generacija bi bila srećnija da su naši preci to uradili, ali okolnosti nisu dozvolile - rekao je Dodik.

Otvaranju dionice auto-puta Drugovići-Prnjavor prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Premijerka Srpske izrazila je ponos završetkom velikog i važnog projekta za Republiku Srpsku.

- Ovakvim projektima pokazujemo našu sposobnost da gradimo i radimo. Bez modernih saobraćajnica nema razvoja Republike - rekla je Cvijanovićeva i dodala da svi građani Srpske treba da budu ponosni na auto-put "9. januar".

- Moramo biti ponosni na auto-put koji nas je doveo od Banjaluke do Doboja, ali će ići i dalje prema Srbiji. Nastavljameo i gradnju auto-puta od Banjaluke do Prijedora - rekla je ona.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije i izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, izrazio je zadovoljstvo prisustvom svečanosti otvaranja dionice auto-puta i završetka auto-puta "9. januar".

- Јa sam ovdje kao ministar inostranih poslova, ali ovo nisu inostrani već naši, unutrašnji poslovi unutar srpskog naroda - rekao je Dačić.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović istakao je da je Srpska uspjela da završi veliki projekat i da je Vlada izgradila mrežu auto-puteva.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je Vlada Srpske prepoznala značaj ulaganja u infrastrukturu.

- Danas otvaramo i kompletiramo oko 106 kilometara auto-puta - rekao je on i odao da je Srpska pokazala da je sposobna da gradi velike i složene projekte poput ovog auto-puta.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da se Banjaluka danas nalazi u centru putne mreže.

- Prije deset godina u NSRS je predložen plan izgradnje auto-puteva. Deset godina kasnije nalazimo se u centru putne mreže. Ova mreža ima izuzetan nacionalni i ekonoski značaj, kako za Banjaluku, tako i za čitavu Republiku Srpsku - rekao je Radojičić.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović, rekao je da je srećan što se danas spajaju Banjaluku i Doboj.

- Bez vizije predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Vlade na čelu sa Željkom Cvijanović to ne bi bilo moguće - rekao je Petrović.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da je današnji dan veliki dan za Republiku Srpsku i opštinu Prnjavor.

- Vjerujem da će većina nas shvatiti veličinu ovog projekta u godinama koje dolaze, jer nema ekonomskog razvoja bez dobre putne komunikacije - rekao je on i dodao da je trasa auto-puta "9. januar" trasa nacionalne integracije Republike Srpske i Srbije.

- Nadam se da ćemo u skorije vrijeme imati preko Brčkog i Bijeljine vezu sa Srbijom - rekao je on.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм