Republički štab za vanredne situacije

Tokom epidemije donacije preko Crvenog krsta

  • 06.04.2020. 19:14

Svi kojji žele da doniraju odrđenu robu tokom epidemije moći će to da urade isključivo putem Crvenog krsta, odlučio je to Republički štab za vanredne situacije.

Distribucija donirane robe biće praćena do krajnjih korisnika, a na osnovu stanja na terenu biće jasno definisani i prioriteti, poručuje ministar trgovine i turizma Suzana Gašić. 

"Ovim zaključkom tretirali smo robu koja može biti predmet donacije iz nje se izuzimaju medicinska sredstva lijekovi jer je donacija ove vrste robe definisana već kroz ministasrtvo zdravlja i treba da se prate uputsva koje je minisatsrvo izdalo", rekla je Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma. 

Isplatu poreza i doprinosa na martovske plate zaposlenih u oblasti trgovine, saobraćaja i skladištenja, ugostiteljstva kao i u ostalim uslužne djelatnosti kao i doprinosa za lica koja ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, na sebe će preuzeti Fond solidarnosti Republike Srpske, saopšteno je iz ministarva finasnija. 

Procjena je da će biti potrebno između 17 i 19 miliona KM, a porez i doprinosi biće uplaćeni za oko 40.000 radnika. Sve to da bi se spriječilo otpuštanje radnika, poručeno je iz ministarva. 

To je samo jedna od mjera koje je Vlada Srpske preduzela od početka epidemije. Iz Vlade napominju da se regovalo dan nakon pojave prvog slučaja korona virusa u Srpskoj. Odgoda plaćanja poreza na dobit, obezbjeđenje grejs perioda za kreditna zaduženja privrednih subjekata i građana, moratorijuma na otplatu kredita IRB-a samo su neke od mjera dok se kako navode brojne mjere predlažu shodno situaciji. 

Zbog svega toga poručuju iz Vlade da BN televizija koja je u svom prilogu izostavila mjere Vlade Republike Srpske, a navela samo one koje se preduzimaju u svijetu i regionu direktno onemogućava i značajno ometa sprovođenje odluka i mjera državnih organa, institucija i organizacija Republike Srpske u borbi da zaštiti život i zdravlje ljudi i privredu u novonastaloj situaciji izazavanoj pojavom virusa korona.
 
Zasjedao je i banjalučki Štab za vanredne situacije i danas izdao i dodatne smjernice. Na snazi ostaje i odluka da je termin utorkom i petkom od 7 do 11 rezervisan za starije od 65 godina dok bi zabrana kretanja važila za mlađe od 65 godina u tom periodu.

"Utorkom i petkom od 7-11 mogu da se kreću starije osobe od 65 dok će za sva starija lica koja nisu vezana poslom i zdravstvenim potrebama važiti opšta zabrana", istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

u Banjaluci će od sutra moći da rade i određeni trgovinski subjekti. To se odnosi na prodavnice bijele tehnike, vodovodni i elektro materijala, sanitarija, keramike, boja i lakova, autodijelova, građevinskog materijala, ali i drogerije. Distanca, dezinfekcija i sva ostala pravila važiće i na tim lokacijama, kaže gradonačelnik.

"Grad Banjaluka će od sutra od 7-15 omogućiti rad onim subjektima kojema je odluka republičkog štaba dozvoljena djelatnost, tu se radi o elektromaterijalma, vodomaterijalima, onako kako glasi odluka Republičkog štaba", naglasio je Radojičić.

Biće uvedno dodatnih šest autobuskih pravaca koji će besplatno prevoziti zdravstvene radnike i policijske službenike da se ne bi dovodilo u pitanje funkcionisanje zdravstvenih ustanova kao i institucija MUP-a Srpske, poručuje gradonačelnik Igor Radojičić.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.