Direktor preduzeća "Autoputevi RS"

Topić: Putarina u Srpskoj među najjeftinijim u Evropi

  • 31.10.2019. 09:55

Direktor preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Dušan Topić izjavio je da je putarina u Srpskoj jedna od najjeftinijih u Evropi, te napomenuo da se prešlo na zatvoreni sistem naplate na 106 kilometara auto-puta, kakav koristi većina evropskih zemalja.

On je naveo da je modifikovan cjenovnik radi prelaska sa otvorenog na zatvoreni sistem, a da su u suštini cijene ostale iste.

Topić je podsjetio da je prosječna cijena na dionici auto-puta Banjaluka-Gradiška bila 2,5 KM, dok sada, kada je zatvoreni sistem iznosi 3,5 KM, a ako se ranije isključi sa auto-puta, cijena je manja.

On je za "Večernje novosti" rekao da Republika Srpska ima zatvoren sistem naplate i da se ne može porediti sa vinjetama.

"Vinjete imaju države koje se nalaze na tranzitnim putevima", dodao je Topić.

Na pitanje kada građani Republike Srpske mogu očekivati povećanje mreže auto-puteva sa sadašnjih 106 kilometara, Topić kaže da se to realno može desiti u naredne četiri godine, kada bi trebalo da bude oko 150 kilometara auto-puta, računajući dionicu Banjaluka-Prijedor.

"Prioritetni pravci su nam Banjaluka-Beograd i Beograd-Sarajevo. Uveliko se radi sa strane Srbije. Republika Srpska ima spremne projekte od Doboja i autoputa "9.januar" do Rače", rekao je Topić.

Prema njegovim riječima, naplata putarine tokom devet mjeseci ove godine iznosila je 14 miliona KM, a za cijelu prošlu godinu bila je 10 miliona KM.
 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)