Nalazi potvrdili

U krvi 23 radnika "BC Metal" pronađeni teški metali

  • 27.07.2019. 19:15

Olovo, cink i živa nalaze se u krvi 23 radnika firme BC Metal koja posluje u banjalučkom Incelu, potvrđeno je nakon vanrednih ljekarskih pregleda. Nakon što je gradska inpekcija naložila hitan pregled, testiratno je 29 radnika, a potvrđeno je da krv nije zatrovana kod šest radnika koji rade kancelarijski posao. 

"U dogovoru sa vlasnikom firme sugerisano je, naređeno, šta bi trebalo da se dalje postupi. Znači ovi radnici i dalje nastavljaju sa pregledima. Ovi koji budu više, da kažem, više zaraženi, više zahvaćeni ovim teškim metalima, oni moraju da budu jedan period odsutni iz firme i da po nalogu doktora dalje provode svoje liječenje," rekao je Janko Kecman, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Banjaluka. 

Radnici kod kojih su otkriveni teški metali uglavnom su radili u proizvodnji. Preduzeće se, između ostalog, bavi recikliranjem starih akumulatora, pa su radnici često u dodiru sa teškim metalima. Nalazi pokazuju da se količina tih metala kod radnika razlikuje, u zavisnosti od toga koliko ko dugo radi i na kojoj poziciji. Firma "BC Metal" jedna je od tri lokacije na kojoj je utvrđeno i najveće prisustvo otrovnog ulja piralen. Nalaze krvi radnika, ne treba miješati sa slučajem piralen, poručuje gradonačelnik Banjaluke. Očigledno je, kaže Igor Radojičić, da radnici nisu bili dovoljno zaštićeni.

"Dalje sada trebaju postupati organi zdravstvene zaštite i postupati sa liječenjem samih tih radnika. Inspekcija nastavlja sa kontrolom svih subjekata na prostoru Incela. Tu je različit kompleks pitanja i problema. Jedno je pitanje taj piralen, koji se desio na određenoj lokaciji kada je bilo požara, a ovo su recimo drugi subjekti koji se bave određenim djelatnostima u kojima nisu preduzimali neke mjere," kaže Radojičić. 

Posljedice teških metala u krvi mogu biti veoma ozbiljne, kažu stručnjaci. Najčešće dolazi do oštećenja jetre i bubrega, ali može da pogodi i centralni nervni sistem. 

"Obično ta trovanja mogu nastati akutno, naglo, i onda je tu jasna klinička slika. Dolazi do oštećenja, zavisno od toga da li ste ih udisali, ili je došllo preko kože, ili ste ih progutali. I najčešće stradaju organi za varenje, odnosno, ako ste udisali, stradaju pluća. Međutim kod ovih hroničnih izlaganja manjim koncentracijama, kroz duži vremenski period, ondan ajčešće stradaju, kad kažemo od ova tri, najčešće stradaju jetra, bubrezi i krv," rekao je 
Zoran Mavija, prof.dr med. sc internista-gastroenterohepatolog. 

Nakon požara u nekadašnjoj Energani u poslovnoj zoni Incel, analizom zemljišta utvrđeno je prisustvo otrovnog ulja piralen na tri lokacije u krugu Incela. Analize su utvrdile i prisustvo teških metala izvan granica dozvoljenog. Prije nekoliko dana formiran je ekspertski tim koji će raditi na rješavanju problema u vezi sa kontaminiranim zemljištem u nekadašnjem banjalučkom gigantu. Tada je naložen hitan sistematski pregled svih radnika u poslovnoj zoni. 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.