Metal

Nezapamćeno: Nikl poskupio 110 odsto

  • Извор: Sputnjik
  • 08.03.2022. 12:15

Cijena nikla na berzi metala u Londonu (LME) premašila je danas 100.000 dolara po toni, što je nezapamćeno visok nivo.

Cijena nikla je na londonskoj berzi skočila za nevjerovatnih 110,8 procenata, na 101.350 dolara po toni. Nikl bilježi od početka trgovačke nedjelje rast cijene od gotovo 3,5 puta.

Cijena je kasnije blago pala na 85.000 dolara po toni, ublaživši ukupan rast na 76,8 odsto.

Stručnjaci objašnjavaju skok cijene nikla strahovima od mogućih nestašica, jer je nikl ključna komponenta litijum-jonskih baterija, koje se koriste u brojnim uređajima, od električnih automobila, do kućnih uređaja, ali i u proizvodnji nerđajućeg čelika.

"Cijena je skočila zbog strahova usljed mogućih poremećaja u snabdevanju iz Rusije, koja je najveći svjetski snabdjevač, zbog potencijalnih logističkih ili finansijskih poteškoća, kao i potencijalnih novih sankcija sa Zapada“, kaže analitičar Aleksej Kalačev iz kompanije Finam, jedne od najvećih brokerskih firmi u Rusiji.

On dodaje da su sankcije koje bi pogodile ruski nikl malo vjerovatne, "jer postoji visoka zavisnost od snabdijevanja iz Rusije“.

Rusko rudarstvo do sada je izbjeglo sankcije Zapada poslije pokretanja vojne operacije u Ukrajini, ali je cijena i drugih metala na londonskoj berzi skočila. Tako je paladijum, čijih je 30 odsto svjetske proizvodnje iz Rusije, od početka godina porastao sa 1.900 na 3.886 dolara za uncu. Aluminijum je dostigao rekordnu cijenu od 4.000 dolara po toni, dok je bakar porastao na 10.542 dolara za tonu, prenosi RT.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.