U Republici Srpskoj od virusa korona se oporavile 234 osobe

  • 17.04.2020. 18:23

U Klinici za infektivne bolesti UKC Republike Srpske, u posljednja 24 sata, preminuo je jedan pacijent. Radi se o muškarcu kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog korona virusa, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove. U Republici Srpskoj 16 osoba je preminulo od posljedica Covida-19. 

"Riječ je o pedesetosmogodišnjem pacijentu, iz Banjaluke koji nije imao hronična udružena oboljenja. Pacijent je bio hospitalizovan 10 dana u Klinici za infektivne bolesti", poručuju iz UKC-a.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u protekla 24 časa testirano je ukupno 429 uzoraka, a pozitivnost na novi virus korona je utvrđen kod još 14 osoba. Radi se o osam žena i šest muškaraca. Četiri osobe su iz Banjaluke, tri osobe su iz Čelnica, dvije iz Kotor Varoša i Osmaka, i po jedna osoba je iz Laktaša, Pala i Teslića, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS. 

Četiri osobe od 14 novozaraženih su  hospitalizovane u UKC, a ostale će biti zbrinjavane u drugim bolnicama i domovima zdravlja. U Republici Srpskoj novi virus korona potvrđen je kod 500 osoba, podaci su ministarstva zdravlja. 

"Ono što je dobro da smo kroz ovaj turnus ispitivnaja u toku 24h radili zdravstveni nadzor nad 66 zdravstvenih radnika, 32 radnika iz doma za starija lica, 24 pripadnika MUP-a  i 101 osobe iz lokalnih karantina i svi ovi nalazi su bili negativni", kaže Šeranić.

Od novog virusa korona u Republici Srpskoj oporavile su se 234 osobe, najviše ih je iz Banjaluke -155 osoba. U UKC nalazi 37 pacijenata sa težom kliničkom slikom, od čega su četiri na respiratoru, a pet kiseoničkoj maski, dok je u izolaciji sedam lica koja čekaju nalaze. 

Na staroj lokaciji banjalučke Pulmologije nalazi se 45 lica sa lakšom kliničkom slikom, po četiri pacijenta su na liječenju u bolnicama u Doboju, Trebinju i Istočnom Sarajevu, a jedan u Prijedoru. U objektima u kojima su smještena lica koja su pozitivna na virus korona, a nemaju simptoma, nalazi se 90 osoba i najviše ih je u Studenstkom centru "Nikola Tesla" u Banjaluci - 73 i Studentskom domu u Trebinju - 10. Ministar Šeranić kaže da su građani shvatili ozbiljnost situacije u vezi sa epidemijom virusa korona i da se njihova disciplina vidi kroz epidemiološke podatke. 

"Ono što će biti bitno, svakako je da u ove dane Vaskrsa i dalje se ponašamo odgovorno, da ostanemo u kući i da budemo oprezni što se tiče svega onoga kada je u pitanju mogućnost prenosa virusa korona", kaže Šeranić.

Institut za zaštitu zdravlja Republike Srpske juče je dobio 22.000 testova koji su nabavljeni sredstvima Vlade, a UNDP je pomogao prilikom nabavke. 

Ministar Šeranić kaže da je Srpska uspjela iz Kine da dopremi značajnu količinu opreme za ličnu zaštitu i drugih medicinskih sredstava potrebnih Republici Srpskoj za dalju borbu protiv epidemije virusa korona. Proteklih dana  značajna pomoć je stigla je iz Srbije i Mađarske, te niza kompanija iz Kine, Evrope i Srpske. Stručnjaci iz Ruske Federacije sprovode mjere dezinfekcije na terenu, kaže ministar. 
 

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм