Istraživanje  

U Semberiji kandidati SNSD-a u prednosti u odnosu na Savez za pobjedu

  • 04.10.2018. 19:17

Kandidati SNSD-a u prednosti su u odnosu na Savez za pobjedu u Semberiji, pokazuju rezultati Instituta za društvena istraživanja iz Bijeljine.  

Željka Cvijanović vodi u odnosu na Vukotu Govedaricu. Po istraživanjima, u vođstvu je sa 37,8 odsto dok Govedarica ima procenat manje, odnosno 36,9 odsto. Takođe, Dodik prednjači u odnosu na Ivanića baš u Bijeljini, u Izbornoj jedinici šest. U istraživanju je učestvovalo 1300 ispitanika, a sprovedeno je u junu i avgustu, trajalo je više od mjesec dana i bilo bazirano na telefonskoj i anketi na terenu, kao i interet kampanji. Prilikom  istraživanja u junu, rezultati su bili drugačiji nego danas, jer nije bilo predizborne kampanje i ljudi su iskazivali slobodnu volju, kaže sociolog Drago Vuković.
 
"Sa 30. septembrom Dodik ima pet odsto prednosti u odnosu na Ivanića, kada je riječ o izbornoj jedinici šest. I ovdje je veliki broj neopredijeljenih birača, oko 20 odsto. Za skupštinu Republike Srpske u onom ljetnjem istaživanju u junu, SDS je bio u prednosti. Sada su SDS i SNSD negdje u procenat i po, a blagu prednost ima SNSD,"
kaže prof dr Drago Vuković iz Instituta za društvena istraživanja, Bijeljina.

Situacija se mijenjala kako se kampanja približavala kraju, kaže Vuković. Naglašava da ovo istraživanje nije niko naručio. 

"Kroz ova istraživanja, prvih 10-15 dana u značajnoj prednosti su ovdje bili kandidati grupacije Saveza za promjene, odnosno sad Savez za Pobjedu, i to na svim nivoima. Kako odmiče kampanja ta se razlika smanjivala i danas ona skoro da ne postoji, čak su u određenim segmentima u prednosti ova druga grupacija oko SNSD-a," rekao je Vuković.

Vuković smatra da ukoliko neopredijeljeni i veći broj birača ne izađu, odnosno ako se procenat ne poveća iznad 60 odsto, onda će teško doći do ozbiljnih društvenih promjena, a one su sa sociološkog aspekta izuzetno potrebne.