Radovan Višković

Unutrašnja kontrola će kontrolisati inspektore

  • 29.12.2018. 19:14

Inspektori će ubuduće kontrolisati inspektore, najavljuje to premijer Srpske. Radovan Višković za ATV kaže da će određenom broju inspektora biti data posebna ovlašćenja, a sve će biti regulisano izmjenama Zakona o inspekcijama. Malo ko će znati ko su ti inspektori, kaže premijer. 

Ti ljudi će moći čak da kontrolišu i svoje kolege i ono što su oni radili. U slučaju uočenih propusta, biće ugroženo radno mjesto inspektora, a privredni subjekt će biti kažnjen," kaže Višković.

Premijer pojašnjava da je oko 80 odsto kontrola rađeno "pro forme", a ostatak su bile suštinske. Najavljuje i da će držanje radnika "na crno" biti krivično djelo, a ne samo novčana kazna. Izmjene pozdravljaju u Inspektoratu. I njima je, kažu, u cilju da budu što efikasniji.

"Sasvim sigurno da ćemo podržati i prihvatiti svaki konstruktivan prijedlog koji dođe od naših partnera, a samim tim i od Vlade RS. Nama mnogo znači i sama podrška Vlade, kao našeg glavnog organa kome mi odgovaramo za svoj rad. Naš krajnji cilj je unapređenje sistema nadzora, što bolji rezultati na terenu, efikasan rad inspektora i ekonomično korišćenje raspoloživih resursa," rekla je portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić.

Unutrašnja kontrola kontrolnih organa uvijek je dobrodošla, poručuju poslodavci. Smatraju da će to doprinijeti borbi protiv sive ekonomije. Ali i ne samo tome.

"Integritet kontrolnih organa je jako bitan za rast povjerenja građana i poslodavaca u kontrolne organe u RS," rekao je Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca RS. 

Aćić smatra da je potrebno integrisati rad lokalnih inspekcija u Republičku inspekciju i na taj način eliminisati svaki oblik selektivne kontrole. Objedinjenje inspekcija državnog i lokalnog nivoa najavljuje i premijer i na taj način će, kaže, kadrovski ojačati inspektorat. 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.