Narodna skupština RS

Usklađivanje zakona u oblasti električne energije sa direktivama EU

  • 25.09.2019. 22:22

Razlozi za donošenje Nacrta zakona o električnoj energiji sadržani su u potrebi usklađivanja zakonodavstva u ovoj oblasti sa odgovarajućim direktivama EU, a sve s ciljem dodatne liberalizacije tržišta električne energije, rekao je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić u parlamentu Srpske.

On je, obrazlažući ovaj nacrt zakona, rekao da se njime uređuju ciljevi i način ostvarivanja elektroenergetske politike, uslovi i način obavljanja elektroenergetskih djelatnosti, nadležnosti Regulatorne komisije za energetiku Srpske u sektoru električne energije, način funkcionisanja i razvoja tržišta električne energije, izgradnja, rekonstrukcija i održavanje elektroenergetskih objekata, prava i obaveze učesnika na tržištu, nadzor nad tržištem, kao i zaštita kupaca električne energije.

Đokić je naveo da će se usvajanjem ovog zakona stvoriti bolji uslovi za sigurno i kvalitetno snabdijevanje električnom energijom, razvoj tržišta, konkurentnost cijena električne energije, zaštitu kupaca, efikasnu proizvodnju i korišćenje obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije, te smanjivanje negativnih uticaja na životnu sredinu i održivi razvoj u sektoru električne energije, a u skladu sa Direktivama i drugim pravilima Evropske unije.

On je istakao da je tim aktom uspostavljen osnovni pravni okvir za dalje restrukturisanje i reorganizaciju elektroenergetskog sektora, razdvajanje elektroenergetskih djelatnosti na tržišne i regulisane, potpuno otvaranje tržišta električne energije, utvrđivanje pravila za regulaciju mrežnih elektroenergetskih djelatnosti, utvrđivanje tržišnih pravila, te obezbjeđenje univerzalne usluge i usluge rezervnog snabdijevanja s ciljem ostvarivanja prava na snabdijevanje po lako razumljivim, lako uporedivim i nediskriminatornim cijenama.

Đokić je rekao da sve zainteresovane strane treba da učestvuju u javnoj raspravi o ovom nacrtu da bi se dobio što kvalitetniji prijedlog zakona u okviru energetske politike Srpske.

U obrazloženju ovog nacrta zakona se navodi da usklađivanje zakonodavstva u oblasti električne energije predstavlja složenu i obimnu obavezu koju treba da ispune BiH i njeni entiteti, pri čemu je ovaj zakon samo jedan segment ove oblasti.

Nacrtom zakona o električnoj energiji uređuje se oblast unutrašnjeg tržišta električne energije na području Srpske, dok materija prekogranične saradnje i prenos nisu predmet regulisanja ovog zakona, što je razlog djelimičnog transponovanja odredaba navedenih direktiva. Oblast prekogranične saradnje i prenos električne energije regulisana je, kako se navodi, Zakonom o prenosu, regulatoru i operatoru sistema električne energije u BiH

Poslanici PDP-a i SDS-a tražili su ranije da večerašnje zasjedanje bude okončano, a rasprava o navedenoj tački dnevnog reda bude nastavljena ujutro.

Oni su naveli da je navedeni zakon izuzetno važan i da moraju biti pripremljeni za kvalitetnu skupštinsku raspravu.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je da je na Kolegijumu Skupštine bio dogovor da se danas i sutra radi produženo, odnosno poslije 20.00 časova, te da ne vidi razlog da se večeras ne raspravlja o navedenom zakonu.

Nakon kraćih konsultacija, šefovi poslaničkih klubova odlučili su da sjednica bude nastavljena sutra raspravom o Nacrta zakona o električnoj energiji.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Željka Stojičić je zaključila današnje zasjedanje, koje će biti nastavljeno sutra razmatranjem Nacrta zakona o električnoj energiji.

Poslanici će sutra razmatrati i Nacrt zakona o inspekcijama Republike Srpske i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o sudskim taksama.

Sjednica će biti nastavljena u 10.00 časova. 

Тагови: