Dogovor fondova zdravstvenog osiguranja

Uskoro jeftinije liječenje za pacijente iz Srpske u Srbiji

  • 24.12.2019. 10:14

Pacijenti iz Srpske će se po dosta nižim cijenama moći liječiti u svim javnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji u koje budu upućeni.

Naime, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS) u narednom periodu planira da potpiše sporazum s Republičkim fondom zdravstvenog osiguranja (RFZO) Srbije o  liječenju osiguranika iz Republike Srpske u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, te osiguranika iz Srbije u Republici Srpskoj.

Sporazum, kako je planirano, predviđa da osiguranici iz RS u zdravstvenim ustanovama u Srbiji imaju isti tretman kao i osiguranici RFZO Srbije. Time su obuhvaćene sve zdravstvene ustanove u Srbiji koje djeluju u okviru javnog zdravstvenog sistema.

"To znači mnogo veću dostupnost liječenja naših osiguranika u Srbiji, jer su dosad pacijenti iz RS upućivani u one zdravstvene ustanove koje imaju ugovor sa FZO RS. Isti tretman pacijenata s jedne i druge strane znači i liječenje pod jednakim uslovima, budući da se u dosadašnjoj  praksi dešavalo da naši pacijenti duže čekaju na liječenja u zdravstvenim ustanovama u Srbiji", pojasnili su za "Nezavisne" iz FZO RS.

Kao i dosad, pravo na liječenje u zdravstvenim ustanovama u Srbiji biće omogućeno onda kada se ono ne može sprovesti u Republici Srpskoj. Dakle, sprovodiće se na preporuku zdravstvene ustanove iz RS. 

"Osim toga, cijene zdravstvenih usluga u Srbiji za naše pacijente, odnosno za FZO RS, potpisivanjem ovog sporazuma trebalo bi da budu jedinstvene i dosta   povoljnije, za razliku od sadašnjih komercijalnih cijena koje su bile različite od zdravstvene ustanove do zdravstvene ustanove u Srbiji", ističu iz FZO RS. 

To će, kako dodaju, značiti i izdvajanje manje sredstava za liječenje izvan RS i mogućnost da se više novca usmjeri na finansiranje zdravstvene zaštite u  Republici Srpskoj, odnosno u bolnice i domove zdravlja u RS.

"Takođe, planirano je da se nakon potpisivanja sporazuma krene u izradu izmjene Pravilnika o korištenju zdravstvene zaštite izvan RS, gdje će preciznije biti definisano upućivanje naših osiguranika u inostranstvo, odnosno tek kada budu iscrpljene sve mogućnosti liječenja osiguranika kako u Republici Srpskoj, tako i u zdravstvenim ustanova  u Srbiji, budući da će sada našim osiguranicima u Srbiji biti znatno poboljšana dostupnost liječenja", kažu iz FZO RS.

Podsjećamo da je i Radovan Višković, premijer RS, najavio ove povlastice prilikom liječenja pacijenata iz RS u Srbiji.

"Zdravstvene usluge koje budu pružane našim građanima u Srbiji biće za 30 do 50 odsto jeftinije nego što je to bio slučaj dosad", rekao je Višković.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da je FZO RS sa RFZO Srbije u protekloj godini vodio niz pregovora.

"Zasigurno je da će to donijeti određene uštede kada je u pitanju liječenje naših pacijenata u Srbiji", naveo je nedavno Šeranić.