Republička zdravstvena inspekcija

Utvrđen nedozvoljen sadržaj metanola u sredstvima za šoferšajbne

  • 26.12.2018. 13:20

Republička zdravstvena inspekcija utvrdila je da u dva sredstva za čišćenje vjetrobranskih stakala u zimskom periodu postoji nedozvoljeni sadržaj metanola, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

U saopštenju je navedeno da je jedno sredstvo proizvedeno u Federaciji BiH /FBiH/, a drugo u Republici Srpskoj, a namijenjeno je za trgovca u FBiH gdje je i isporučeno. 

"Uvidom u poslovnu dokumentaciju prodajnog objekta u Republici Srpskoj utvrđeno je da je pomenuti trgovac iz FBiH proizvode isporučio kupcu u Republici Srpskoj", navedeno je u saopštenju. 

Sva zatečena sredstva sa nedozvoljenim sadržajem metanola uklonjena su sa tržišta Republike Srpske i vraćena dobavljačima u FBiH gdje se mogu nalaziti u prometu, jer propisi u FBiH ne ograničavaju sadržaj metanola. 

Republička zdravstvena inspekcija je u novembru i decembru vršila uzorkovanje sredstava za čišćenje vjetrobranskih stakala u zimskom periodu, te je uzeto ukupno 16 vrsta sredstava različitih proizvođača - po šest iz Republike Srpske i Federacije BiH, dva iz Srbije, te po jedan iz NJemačke i Austrije. 

Laboratorijska ispitivanja izvršio je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske. 

Prema Pravilniku o bezbjednosti predmeta široke potrošnje, koji je na snazi u Republici Srpskoj, sredstva za čišćenje vjetrobranskih stakala mogu sadržavati metanol samo ako sadrže i etanol, s tim da količina metanola ne smije prelaziti pet odsto količine etanola. 

Pravilnikom je propisano i da sredstvo koje sadrži tri odsto ili više metanola, mora imati sigurnosni zatvarač koji djeci otežava otvaranje, kao i taktilno upozorenje za slijepa lica, u obliku ispupčenog trokuta na ambalaži.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.