Vanredno stanje stupilo na snagu u Republici Srpskoj

  • 03.04.2020. 18:47

Vanredno stanje u Republici Srpskoj zvanično je na snazi. Od danas, Predsjednik Republike može da donosi uredbe sa zakonskom snagom, koje će, kaže Srpski član predsjendištva BiH, biti podrška mjerama za saniranje svih posljedica korona virusa. 

Među prvima, mijenjaće se radno-pravni odnosi kako bi se mogli isplatiti porezi i doprinosi dijelu radnika u privatnom sektoru. Veći budžet, podsticaji i druge mjere u poljoprivredi neće biti moguće ako se ne regulišu uredbe. Da bi se odgodilo plaćanje poreza, potrebno je izmijeniti zakon. To, kaže, Milorad Dodik ne znači da će porez biti otpisan, već samo prolongiran.

"Moramo donijeti uredbe sa zakonskom snagom koje idu prije svega na podršku mjerama koje smo dali. To podrazumijeva, vezano za plaćanje doprinosa.. jer u zakonu ne postoji da država može da plati  pogotovo za privatne sektore, moramo to da regulišemo. Određena prava radnika da regulišemo i određene mogućnosti za prolongiranje poreza", kaže Dodik. 

Na listi zakona koji će se zbog trenutne situacije, morati mijenjati je i Zakon o kaznama. Problem su, kaže Dodik, Sudovi i Tužilaštva od kojih nema prave reakcije. 

"Ja insistiram na tome da se formira posebno odjeljenje tužilaštva i posebno odjeljenje suda koji će biti proglašen uredbom sa zakonskom snagom kako su regulisali i reagovali na kršenje mjera. Do sada je to bilo upućeno na redovne procedure i tu imamo probleme. Jer ne može Vlada niti ja nekoga kažnjavati to mora tužioc, to mora sud a tu baš nismo naišli na pravu reakciju sudova i tužioca", kaže Dodik.

Zato su u Pravobranilaštvu Republike Srpske već zasukali rukave. Vlada je na vanrednoj sjednici usvojila uredbu sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja, koja ide na potvrdu Predsjedniku Republike Srpske. 

"Suština dakle jeste u tome da smo predlaganjem ove uredbe, prihvatanjem od strane Štaba pa i Vlade Republike Srpske stvorili sve uslove da pravosudni sistem ne trpi, da građani ne trpe i da bilo ko ne trpi bilo koju štetu u vezi sa svim ovim pitanjima", kaže Anton Kasipović, ministar pravde.

"U toku je pripremanja niza uredbi sa zakonskom snagom koje se odnose izmeđuostalog na, rokove u sudskim , upravnim, i drugim postupcima. Od poreske odredbe, zatim odredbe koja se odnosi na bezbjednost građana. Ove uredbe je neophodno donijeti radi adekvatnog postupanja  nadležnih organa, i da ne bi eventualno u nekom slučaju došlo do nekih tužbi u narednom periodu", kaže Milimir Govedarica, pravobranilac Republike Srpske.

Izmjene uredbi spremno će dočekati i u MIinistarstvu unutrašnjih poslova koje od početka epidemije radi u punom kapacitetu. 

"Mi ćemo nastaviti da radimo sa punim kapacitetima i da poštujemo, odnosno izvršavamo zaključke Republičkog štaba, ali i ukoliko budu neke uredbe donesene od strane predsjednice Republike Srpske sa zakonskom snagom realizacija će biti u nadležnosti MInistarstva unutrašnjih poslova svakako da ćemo da inteziviramo i realizaciju takvih normativnih odredbi", kaže Dalibor Ivanić, načelnik uprave policije MUP-a, Republike Srpske. 

Odluku o vanrednom stanju u Republici Srpskoj izglasala je većina poslanika Narodne skupštine Republike Srpske na posebnoj sjednici. Odluka je juče objavljena u Službenom glasniku.

Тагови: