Premijer Republike Srpske

Višković: Postavljanje pokretne bolnice do kraja sedmice

  • 05.05.2020. 16:19

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da će pokretna bolnica, koju je nabavila Vlada za eventualno suzbijanje virusa korona, do kraja ove sedmice biti postavljena i montirana u punom kapacitetu u Zalužanima kod Banjaluke.

"Mediji i svi zainteresovani će moći da je vide i obiđu", rekao je Višković na konferenciji za novinare nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

On je naveo da je bilo određenih problema u vezi sa pratećom medicinskom opremom u bolnici, za šta je trebalo dobiti sve potrebne dozvole Agencije za lijekove BiH.

"Jutros sam razgovarao sa rukovodstvom te agencije i obaviješten sam da tu nema problema, da će se izvršiti potrebna carinjenja i da će objekat do kraja ove sedmice biti postavljen", istakao je Višković.

On je ponovio da je ta bolnica, koja ima 6.000 metara kvadratnih, 500 ležajeva i medicinsku opremu, imovina i vlasništvo Srpske, te da je kupljena za 4,2 miliona KM sa PDV-om od bijeljinske firme "Global", vlasnika Slavena Ristića u čijem posjedu je i Tehnički remont Bratunac.

"Ta bolnica je bila u njihovom vlasništvu, nalazila se u NJemačkoj i bila spremna za isporuku u Vijetnam. Kada smo dobili informaciju da postoji, taj objekat je kupila Vlada putem Instituta za javno zdravstvo. To ostaje imovina Srpske", naglasio je Višković i dodao da će se procijeniti da li će za bolnicu formalno pravno biti zadužen Institut.

Premijer Srpske je rekao da bi bio najsrećniji da ova bolnica nikada ne bude upotrebljena, ali da je važno da je Srpska ima.

"Ako je nabavka ove bolnice najveća primjedba i zamjerka Vladi za ova dva mjeseca borbe sa virusom, onda prihvatam odgovornost. Ali ponosan sam što smo nabavili takav objekat", rekao je Višković.

On je upozorio da, shodno broju pacijenata koji se danas nalaze na UKC Srpske, nije isključeno da ta bolnica u narednom periodu zatreba Srpskoj.