Predsjednik Vlade Republike Srpske

Višković: Stigla sva oprema za pokretnu bolnicu

  • 13.05.2020. 13:33

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je stigla sva oprema za pokretnu bolnicu i da će ona uskoro biti ugrađena u Zalužanima, kod Banjaluke, gdje je već montiran objekat bolnice.

Višković je rekao da je dopremljeno sve što je trebalo i da se čeka saglasnost Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za prateću medicinsku opremu.

"Jutros sam razgovarao sa isporučiocima opreme i oni sa predstavnicima Agencije za lijekove i medicinska sredstva danas u Banjaluci rješavaju pitanja u vezi sa carinjenjem opreme. Čim to bude završeno, oprema će biti montirana i zajedno sa predstavnicima medija i zdravstvenog sektora ću rado otići u Zalužane i to prezentovati", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On kaže da je ponosan zbog toga što je u vrijeme epidemije virusa korona nabavljen takav objekat koji će poslužiti sada, ali biti na raspolaganju i kasnije cijeloj Srpskoj za zbrinjavanje pacijenata u slučaju poplava, zemljotresa i drugih elementarnih nepogoda.

Prema njegovim riječima, objekat pokretne bolnice će biti moguće dislocirati naprimjer na deset lokacija sa po 50 kreveta.

Višković je naveo da su znali da Srpska ne može sagraditi novu bolnicu, kao što su radile Kina ili Srbija, pa su donosili odluke o kupovini pokretne bolnice i opremanju objekata Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske na staroj lokaciji Hirurgije.

"UKC nije radio ništa bez saglasnosti Vlade. To je rađeno po nalogu Vlade i resornog ministarstva jer nismo smjeli dozvoliti da dođemo u poziciju da pacijent bude vraćen sa ulaznih vrata jer nemamo krevet", rekao je Višković.

Vlada neće dozvoliti rušenje tih objekata, dodao je on, pogotovo sada kada niko ne zna do kada će epidemija trajati i da li će se na jesen vratiti u još gorem obliku.

"Još bolje ćemo pripremiti te objekte za ono što nas može očekivati. Bilo je kritika i kada je rađena rekonstrukcija i dogradnja UKC-a, a danas smo svi ponosni što u Srpskoj imamo ovakvu ustanovu", istakao je Višković. 
 

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина