Do sada uloženo više od 80 miliona KM

Vlada Srpske nastavlja ulaganja u Istočnu Ilidžu

  • 31.08.2018. 09:21

Vlada Republike Srpske do sada je, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i iz budžeta Republike, u opštinu Istočna Ilidža uložila više od 80 miliona KM, dok je posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke plasirano još oko 12 miliona KM.

U Vladi Republike Srpske Srni je rečeno da su najznačajnija ulaganja na području ove lokalne zajednice ulaganja u zdravstveni sektor, s obzirom da je na području ove opštine smještena Bolnica Istočno Sarajevo koja je nosilac tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite za kompletno područje grada Istočno Sarajevo. 

Prema podacima Vlade Srpske, do sada je za rekonstrukciju, opremanje i unapređenje rada Bolnice Istočno Sarajevo uloženo oko 17 miliona KM, a u toku je izgradnja nove, savremene bolnice površine 10.000 metara kvadratnih, sa finansijskom procjenom koštanja oko 55 miliona KM. 

Bolnica se gradi po najmodernijim standardima u zdravstvu, a biće na korist zdravstvenim radnicima i građanima sarajevsko-romanijske regije, rečeno je Srni u Vladi Srpske. 

Vlada Srpske je u oblast prosvjete u opštini Istočna Ilidža od 2006. godine do danas uložila oko pet miliona KM za izgradnju i opremanje školskih objekata, te za uvođenje informacionih sistema. 

U ovoj godini Vlada će uložiti više od milion KM za izgradnju fiskulturne sale i proširenje Osnovne škole "Petar Petrović NJegoš", kao i 300.000 KM za izgradnju Spomen-obilježja Veljine. 

U saradnji sa Boračkom organizacijom, Vlada Srpske je u opštini Istočna Ilidža realizovala brojne projekte s ciljem unapređenja i poboljšanja života i statusa populacije koja je dala nemjerljiv doprinos u stvaranju i očuvanju Republike Srpske. 

Najznačajniji projekat je stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida, kojim je u opštini Istočna Ilidža zbrinuto 111 porodica, od čega izgradnjom stanova 62, a nepovratna novčana sredstva dobilo je 50 porodica, za šta je izdvojeno oko dva i po miliona KM. 

Kroz projekte zapošljavanja od 2007. do danas u ovoj lokalnoj zajednici zaposleno je oko 400 lica, za šta je Vlada obezbijedila gotovo dva miliona KM, dok je kroz program socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla zbrinuto njih 111 iz četiri preduzeća, za šta je utrošeno više od 400.000 KM. 

Posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalidnih lica, u ovoj lokalnoj zajednici zaposleno je 15 lica sa invaliditetom, za šta je izdvojeno oko 32 hiljade KM. 

Kada je riječ o budžetskoj podršci za razvoj poljoprivrede u opštini Istočna Ilidža od 2006. do danas kroz razne projekte, među kojima su i podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela, izdvojeno je skoro milion maraka. 

U Vladi Srpske ističu da nije izostala ni budžetska podrška razvoju privrede u ovoj lokalnoj zajednici, pa je za podsticaj izvozu, ali i druge projekte, kao i za subvencije električne energije za socijalne kategorije obezbijeđeno više od 300 hiljada KM. 

Prema podacima Vlade Srpske, od 2006. do 2018. godine izdvojeno je gotovo milion KM, kroz projekte obnove stambenih jedinica, infrastrukture, održivog povratka, alternativnog smještaja i slično.

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм