Za bahate vozače kazne i do 2.000 KM

  • 02.10.2020. 19:03

Od 1.000 do 2.000 maraka predviđena je kazna za vozače koji u naseljenim mjestima voze 50 na sat više nego što je dozvoljeno. Isto toliko moraće da plate i vozači koji u krvi imaju preko 1 i po promil alkohola. 

Po džepu će dobiti i oni vozači koji upravljaju vozilom, a još nisu stekli zakonsko pravo na to. Iz ministarstva komunikacija i transporta kažu da su konsultacije o izmjenama još u toku sve dok se ne dogovori ono sto je najbezbjednije za sve učesnike u saobraćaju.

“Sve se to sakuplja na konsultacijma, stavovi i mišljenja, na osnovu svega toga radna grupa će razmotriti i sagledati koliko je taj nacrt prilagodljiv i koliko može pretrpjeti određenih izmjena sigurno da nije idealan pa smo predvidjeli konsultacije sa ministartsvima”, kaže Vojin Mitrović, ministar komunikacija i veza u Savjetu ministara.

Promjena će biti i kada je riječ o vozačkim dozvolama. Pa bi tako dozvole B kategorije kada se izdaju po prvi put važile dvije godine. Tek nakon toga bi bile produžene na 10. Izmjene bi donijele i mogućnost preticanja,radne mašine u punoj liniji, ali samo ukoliko ničija bezbjednost nije ugrožena. Iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, kažu da su izmjene dobro došle ali da bi bolja opcija bila zakon potpuno promijeniti.

"Mi smo kroz jedan sastanak dali svoje primjedbe i sugestije vezano za prijedlog, s tim da generalno ovaj zakon je mijenjan toliko puta da je krajnje vrijeme da se prostupi izradi potpuno novog zakona o bezjbednosti na putevima u BiH", kaže Milija Radović, Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Zakon donosi i mogućnost da vezanje pojasa ne bude obavezno za sve. Ukoliko ljekari utvrde da pojas nekome ugrožava zdravlje mogli bi izdati potvrdu na osnovu koje vozač ne bi bi obavezan da se veže. Ipak stručnjaci upozoravju da bi se o tome moralo oprezno i detaljno pristupiti jer podaci kažu da pojas u 50 do 60 % slučajeva spasava život.

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.