Milorad Dodik

Jednokratna pomoć od 1.000 KM zdravstvenim radnicima u Srpskoj

  • 13.04.2020. 18:40

Svim radnicima u zdravstvu u četvrtak će biti isplaćena plata i uz platu dodatnih hiljadu maraka, kao nagrada za uloženi napor u periodu pojave virusa korona, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Medicinskim radnici sada najviše zaslužuju zahvalnost Republike Srpske prema njima, kaže Dodik. 

"Što ispada za 9.700 radnika skoro 10 miliona maraka. To je obezbijeđeno od strane republičkih sredstava, tako da cijenimo da će se to pomoći i to je jedan dio zahvalnosti koji želimo da odamo svim zdravstvenim radnicima. Tih 1000 maraka za svakog se isplaćuje plus plate. Biće plata i ova naknada zajedno u četvrtak isplaćene. Tu naknadu od 1000 maraka mogu da računaju samo oni koji su u vremenu od pojave korona virusa radili, bili dovoljno, najmanje  pola radnog vremena u ovom vremenu bili na poslu. Vjerujem da ćemo možda opet za dva-tri mjeseca biti u prilici da nešto slično uradimo. Ne mogu to obećati, ali ukoliko se ukaže prilika nećemo oklijevati da to uradimo. Svakako ćemo o tome razmišljati", kaže srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Kroz tri fonda RS će obezbijediti oko 500 miliona maraka za različite vrste pomoći. Oko 66.000 radnika koji nisu radili u aprilu zbog odluke Republičkog štabba za vanredne situacije, u sektoru ugostiteljstva, usluga, proizvodnje  dobiće minimalnu platu od 520 maraka i biće im uplaćeni doprinosi, kaže Dodik. Rukovodstvo RS  kaže Dodik  razmatra uvođenje restriktivnijih mjera povodom Vaskrsa. 

"Mi ćemo najvjerovatnije ići s tim da u petak ujutro, pa subotom se uvede policijski sat za čitav dan i noć. Da se od 6 ujutru do 15 u subotu dozvoli mogućnost nabavke. Subotu od 15 časova pa do ponedjeljka ujutru da se uvede policijski sat. Isključivo iz razloga da koliko je moguće smanjimo taj kontakt, da ne bi došlo do toga da sve ovo što smo imali do sad da ne bi dobili novu erupciju širenja zaraze. Molim sve ljude u Republici Srpskoj da to razumiju na najbolji mogući način. i da svi prođemo kroz ova dva izazovna termina to je Vaskrs, i prvi maj", kaže Dodik.

Ako u ovom periodu budemo disciplinovani i  prebrodimo ga kako treba, već poslije Đurđevdana razmišljaćemo o smanjenju restriktivnih mjera kaže Dodik. 

Razrađuje se pravila i plan rada pojedinih djelatnosti. Odbacujemo rad OHR po pitanju pandemije virusa korona i njihove pokušaja nametanja u ovoj situaciji. Predstavnici Republike Srpske neće učestvovati zajedničkom sastanku koji OHR organizuje, poručio je Dodik.