Nezavisno istraživanje javnog mnjenja

Željka Cvijanović u prednosti nad Govedaricom FOTO VIDEO

  • 14.07.2018. 17:31

U predizbornom periodu u Republici Srpskoj i BiH, koji je, između ostalog, obilježen objavljivanjem procjena o rejtinzima stranaka i političara u Srpskoj sa upitnom autentičnošću, portal Opcija.net imao je uvid u detaljno i relevantno, nezavisno istraživanje javnog mnjenja, realizovano za potrebe jedne ovdašnje parlamentarne stranke.

Na 30 stranica prezentovani su podaci prikupljeni terenskim radom na čitavom prostoru Srpske, u periodu od 13. do 18. juna, na reprezentativnom uzorku od čak 4.950 ispitanika. Uzorak odražava socijalnu, obrazovnu, polnu i starosnu strukturu Srpske.

Pročitajte još: Rejting političkih stranaka: Najveću podršku ima SNSD VIDEO

Kada je riječ o izborima za predsjednika Srpske, istraživanje pokazuje da tu ima prostora za neizvjesnost. Ne samo da je veći procenat još uvijek neopredijeljenih (31 odsto), nego je i manja razlika među glavnim konkurentima, pošto Željku Cvijanović (SNSD) podržava 37 odsto, a Vukotu Govedaricu (SDS, SzP) 28 odsto ispitanika. Uz Nikolu Poplašena, koji je u periodu istaživanja slovio za izvjesnog kandidata SNS-a, bilo je četiri odsto anketiranih.

Interesantna je i struktura glasača za vodeće kandidate po regijama u Srpskoj. U Izbornoj jedinici 1 za NSRS (Prijedor) procentualni rezultat u duelu Cvijanović – Govedarica su 41:26. U Izbornoj jedinici 2 za Cvijanovićevu je 35, a uz Govedaricu 21 odsto ispitanika. U Izbornoj jedinici 3 (Banjaluka) Cvijanovićevu bi zaokružilo 30 odsto, a Govedaricu 25 odsto ispitanika. 

Rezultati u Izbornoj jedinici 4 (Derventa – Modriča) su ovakvi: Cvijanović – Govedarica 43:38. Zanimljivo je da u ovoj IЈ snažnu podršku imaju i naprednjaci, pa je za Poplašena 11 odsto ispitanika. U izbornoj jedinci 5 (Doboj) odnos snaga je sljedeći: Cvijanović – Govedarica 41:34. Ovdje Poplašen ima manju, ali i dalje solidnu podršku od pet odsto.

U istočnom dijelu Srpske dominacija SNSD-a nije neupitna, budući da u Izbornoj jedinici 6 (Bijeljina) vodi kandidat Saveza za promjene, Govedarica sa 50 odsto podrške dok Cvijanovićeva ima 37 procenata. U Izbornoj jedinici 7 (Zvornik), vladajuća stranka sa nivoa Srpskoj ponovo ima većinu jer je uz Cvijanovićevu je 46, a za Govedaricu 38 anketiranih. U Izbornoj jedinica 8 (Istočno Sarajevo) Govedarica ima veću podršku od Cvijanovićeve (46:41). Ovdje je i Poplašen u vidnom polju glasača, sa šest odsto. 

U izbornoj jedinici 9 (Trebinje) kandidat SNSD-a ponovo ima komotnu prednost. Rezultati su: Cvijanović – Govedarica 50:40.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.